Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев поиска от ЕК да даде своята оценка за готовността на България да посрещне нова бежанска вълна

Сред  темите на заседанието на Съвета на външните министри в Люксембург днес е положението в Либия, хуманитарната ситуация в Либия и Ирак, както и регионалната и глобална заплаха, която представлява организацията "Ислямска държава".

Евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Емил Радев поиска от Европейската комисия да даде своята оценка относно готовността на България да посрещне нова бежанска вълна, както и относно необходимостта от допълнителна финансова и техническа помощ за страната, за да може новопристигащите бежанци да бъдат посрещнати спрямо европейските стандарти.

Евродепутатът отправи и запитване дали се водят преговори за активирането на механизма за ранно предупреждение, подготовка и управление на кризи от Дъблинския регламент.

Хората, търсещи закрила у нас, са се увеличили драстично през септември месец, показва статистиката на Държавната агенция за бежанците.

За миналия месец 6776 души са потърсили закрила, за сравнение за цялата 2013 година чужденците, поискали да получат бежански или хуманитарен статут е бил над 7100.

Не всички потърсили закрила са влезли в страната през септември, но ръстът на миграционния натиск се потвърждава и от Държавната агенция за бежанците.

Интервю за мерките, които трябва да се предприемат за справяне с увеличения поток на бежанците - с евродепутата от ГЕРБ и ЕНП Емил Радев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.