Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителите, които не ползват парно, могат да откажат да плащат сметки за сградна инсталация

Снимка: БГНЕС

Абонатите на топлофикациите в България, които не ползват топлинна енергия, но са длъжни да плащат за сградната инсталация, вече имат възможност законово да откажат да погасяват тези суми на топлофикационните дружества в началото на отоплителния сезон. Това заявиха в Пловдив от Сдружението за правна помощ на потребителите. 

Председателят на Управителния съвет на сдружението Димитър Деков съобщи, че от юли месец тази година приети въз основа на европейска директив,а са в сила текстове от Закона на защита на потребителите, според които се забранява доставката на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление или цифрово съдържание срещу заплащане, ако клиентите не желаят.

И след това втората алинея - при доставка на такива стоки потребителят не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащането на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил, обясни той.

Димитър Деков уточни, че от сайта на сдружението всеки, който желае, ще може да се информира как да попълни заявлението си за отказ, което да внесе в топлофикационното или друго дружество, чийто услуги не желае да ползва. Той изрази недоумение защо нито една институция не е информирала за тази възможност и уточни, че след тези промени в Закона за защита на потребителите трябва да последват и други.

Законът за енергетиката казва, че дори вие да не ползвате топлинна енергия в радиаторите, които се намират във вашите помещения, вие оставате абонат на услугата "сградна инсталация". Тя е 40 процента поне от цялата топлина, която влиза в сградата. Така че първо това неминуемо трябва да доведе до промяна на наредбата за топлоснабдяването, както и до общи условия на топлофикационните дружества, но въпросът е, че потребителят, независимо дали Закона за енергетиката е променен или не, потребителят има право да откаже да плати, каза Деков.

От сдружението подчертаха, че ще съдействат на всички, които решат да търсят правата си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В две трети от сградите в София е пуснато парното отопление

До края на деня ще бъде пуснато парното отопление във две трети от сградите в София, съобщи Боян Паунов - началник отдел "Пренос и разпределение на топлинна енергия" в столичната топлофикация. Според него няма забавяне, няма технически и финансови..

публикувано на 27.10.14 в 18:06

Пускат парното в жилищни и обществени сгради в Перник

От днес започва поетапно пускане на парното в жилищни и обществени сгради в Перник, съобщиха от "Топлофикация". Засега са захранени само детските градини и училищата. Най-напред ще бъдат затоплени радиаторите в жилищните блокове с най-малки задължения към..

публикувано на 28.10.14 в 09:09

Без такса "сградна инсталация", ако декларирате писмено отказ от парно в началото на сезона

Потребителите в България, които не ползват парно, няма да дължат такса „сградна инсталация”, ако с писмено заявление се откажат от услугата в началото на отоплителния сезон.  Новата разпоредба се въвежда от тар. нар. Директива относно правата на..

обновено на 28.10.14 в 15:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражданията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите..

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42