Потребителите, които не ползват парно, могат да откажат да плащат сметки за сградна инсталация

Снимка: БГНЕС

Абонатите на топлофикациите в България, които не ползват топлинна енергия, но са длъжни да плащат за сградната инсталация, вече имат възможност законово да откажат да погасяват тези суми на топлофикационните дружества в началото на отоплителния сезон. Това заявиха в Пловдив от Сдружението за правна помощ на потребителите. 

Председателят на Управителния съвет на сдружението Димитър Деков съобщи, че от юли месец тази година приети въз основа на европейска директив,а са в сила текстове от Закона на защита на потребителите, според които се забранява доставката на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление или цифрово съдържание срещу заплащане, ако клиентите не желаят.

И след това втората алинея - при доставка на такива стоки потребителят не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащането на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил, обясни той.

Димитър Деков уточни, че от сайта на сдружението всеки, който желае, ще може да се информира как да попълни заявлението си за отказ, което да внесе в топлофикационното или друго дружество, чийто услуги не желае да ползва. Той изрази недоумение защо нито една институция не е информирала за тази възможност и уточни, че след тези промени в Закона за защита на потребителите трябва да последват и други.

Законът за енергетиката казва, че дори вие да не ползвате топлинна енергия в радиаторите, които се намират във вашите помещения, вие оставате абонат на услугата "сградна инсталация". Тя е 40 процента поне от цялата топлина, която влиза в сградата. Така че първо това неминуемо трябва да доведе до промяна на наредбата за топлоснабдяването, както и до общи условия на топлофикационните дружества, но въпросът е, че потребителят, независимо дали Закона за енергетиката е променен или не, потребителят има право да откаже да плати, каза Деков.

От сдружението подчертаха, че ще съдействат на всички, които решат да търсят правата си.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В две трети от сградите в София е пуснато парното отопление

До края на деня ще бъде пуснато парното отопление във две трети от сградите в София, съобщи Боян Паунов - началник отдел "Пренос и разпределение на топлинна енергия" в столичната топлофикация. Според него няма забавяне, няма технически и финансови..

публикувано на 27.10.14 в 18:06

Пускат парното в жилищни и обществени сгради в Перник

От днес започва поетапно пускане на парното в жилищни и обществени сгради в Перник, съобщиха от "Топлофикация". Засега са захранени само детските градини и училищата. Най-напред ще бъдат затоплени радиаторите в жилищните блокове с най-малки задължения към..

публикувано на 28.10.14 в 09:09

Без такса "сградна инсталация", ако декларирате писмено отказ от парно в началото на сезона

Потребителите в България, които не ползват парно, няма да дължат такса „сградна инсталация”, ако с писмено заявление се откажат от услугата в началото на отоплителния сезон.  Новата разпоредба се въвежда от тар. нар. Директива относно правата на..

обновено на 28.10.14 в 15:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пет хиляди деца в Северозапада нямат мобилни устройства за онлайн обучение

Сдружение „Фикама“ организира благотворителна кампания „Образование за всеки“ в подкрепа на деца, лишени от достъп до дистанционно обучение. Сдружението работи в района на Северозападна България . По данни на местните инспекторати по образование..

публикувано на 28.10.20 в 14:09

Археологическият музей в Пловдив няма да приема посетители до 10 ноември

До 10 ноември ще бъде затворен за посетители Археологическият музей в Пловдив. Причината е установена коронавирусна инфекция при  четирима служители, обслужващи експозицията. Работещите в администрацията и археолозите продължават работа при закрити..

публикувано на 28.10.20 в 14:06

Ново удължаване на валидността на документите за самоличност

С промени в Закона за мерките по време на извънредното положение депутатите от правната парламента комисия гласуваха за поредното удължаване на срока на валидност на документите за самоличност. По предложение на ГЕРБ се дава нов шестмесечен гратисен..

публикувано на 28.10.20 в 13:58
Илюстрация: Георги Цветков

Как оцеляват хората с увреждания в условията на пандемия

Как оцеляват хората с увреждания в условията на андемията? Помогна ли им държавата да преодолеят тежките проблеми - както здравословни, така и социални? Защо за тях изолацията се оказа най- познатото нещо в живота им.   Илонка Чучкова е от..

публикувано на 28.10.20 в 13:54

Образователни центрове и занимални пред фалит, искат помощ

Собственици на частни школи, занимални и  образователни центрове алармират, че са пред фалит заради предстоящото прекратяване на присъствените занимания в тях от утре за срок от 14 дни, съобразно заповедта на здравния министър. В позиция до..

публикувано на 28.10.20 в 13:50

Д-р Арнаудов, КОЦ Шумен: Разкриваме Covid сектор в противоречие със закона

Със заповед на директора на РЗИ - Шумен се разкрива Covid сектор в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в града. Той ще бъде с 20 легла, в отделна сграда - за палиативни грижи, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов...

публикувано на 28.10.20 в 13:36
Мирослав Попов

Мирослав Попов: Макрон обяви война на радикалния ислям, която не е религиозна

" Макрон обяви война на радикалния ислям. Тази война не е религиозна", каза пред БНР анализаторът Мирослав Попов в коментар на напрежението във Франция след убийството на учителя Самюел Пати и последвалото обтягане на отношенията между Париж и..

публикувано на 28.10.20 в 13:19