Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два блока на Ростовката АЕЦ в Южна Русия бяха изключени аварийно

Ростовката АЕЦ
Снимка: Васко Михайлов

Два блока на Ростовката АЕЦ в Южна Русия бяха изключени аварийно. Няма промяна в радиационния фон, тъй като проблемът е възникнал извън централата.

Аварийната система за изключване на двата 1000-мегаватови енергоблока се е задействала тази сутрин, след като централата е престанала да получава необходимото външно захранване.

Причината е в започналия ремонт на електропроводите към една от подстанциите на централата. В резултат на аварийното изключване на АЕЦ обширни райони в южната част на Русия и в Кавказкия регион са останали тази сутрин без електричество, като на много места захранването е било възстановено с използването на резервни маршрути. Според аварийните служби без електричество временно са били над 2 милиона души.

Представител на концерна "Росенергоатом" съобщи, че двата реактора на Ростовката АЕЦ още днес следобед ще бъдат включени в мрежата и нормалното подаване на електроенергия ще бъде напълно възстановено.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Опечалените носят ковчезите на своите роднини, убити в събота при израелски въздушен удар, по време на погребалната им процесия в Майсара близо до северния крайбрежен град Библос, Ливан, 14 октомври 2024 г.

18 жертви на израелски въздушен удар в район с доминиращо християнско население в Северен Ливан

Сирените за въздушна тревога бяха задействани в централните райони на Израел и милиони израелци се отправиха към бомбоубежища заради снаряди, изстреляни от Ливан, съобщи Ройтерс като се позова на израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).  От израелската армия заявиха още, че правят опити да прехванат поне част от снарядите.  По-рано стана ясно, че при..

публикувано на 14.10.24 в 18:29
Директорът на германското разузнаване Бруно Кал

Директорът на германското разузнаване: Русия ще е в състояние още преди края на настоящото десетилетие да нападне източния фланг на НАТО

Русия ще е в състояние още преди края на настоящото десетилетие да нападне източния фланг на НАТО с цел да изтласка алианса до границите му от Студената война. За това предупреди директорът на германското разузнаване Бруно Кал пред Бундестага.   Хибридните и шпионските действия на Москва в ущърб на НАТО са достигнали ниво на интензивност, невиждано след..

публикувано на 14.10.24 в 18:26
Годишна среща на НСОРБ в курорта Албена

На срещата на НСОРБ: Неизбежно цената на ВиК услугата ще расте

Недостигът на вода и климатичните промени бяха обсъдени в дискусионен панел по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), която се провежда в курорта Албена.  Представителите на общините споделиха своите впечатления как се отразява кризата с безводието през изминалото горещо лято върху жителите и..

публикувано на 14.10.24 в 17:59

Съветът на ЕС наложи санкции заради действия, насочени към дестабилизирането на Молдова

Съветът на ЕС наложи санкции срещу 5-ма души и едно образувание заради действия, насочени към дестабилизирането на Молдова. Сред тях са Евгения Гуцул, глава на автономната единица Гагаузия, която насърчава сепаратизма в региона и по този начин заплашва суверенитета и независимостта на Молдова.  В списъка е и нейният заместник Михаил Влах,..

публикувано на 14.10.24 в 17:46
Носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс А. Робинсън дава интервю за Асошиейтед прес от дома си в квартал Хайд Парк в Чикаго, 14 октомври 2024 г.

Изследване за ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобел на трима американски икономисти

Изследването върху ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобеловата награда за икономика на трима американски икономисти. Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън получиха престижната награда, която се присъжда от Шведската централна банка в памет на швейцарския индустриалец и филантроп Алфред Нобел. Тримата автори..

публикувано на 14.10.24 в 17:33
Красен Станчев

Красен Станчев: ПВУ няма особен смисъл вече, икономиката се възстанови още 2022 г.

Парламентът е развързал въображението, не толкова кесията . С тази констатация започна коментара си пред БНР икономистът доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика (ИПИ). "Всички служебни правителства досега - от Ренета Инджова до тези на президента Румен Радев - спестяваха средства. Сега това е почти невъзможно, защото има..

публикувано на 14.10.24 в 17:33

Паметен кът за Кирил Маричков в свищовското читалище, проектирано от дядото на музиканта

Първото българско читалище "Еленка и Кирил Аврамови" и Община Свищов организираха траурен кът в памет на Кирил Маричков, чийто род е свързан с крайдунавския град. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената Стотици китаристи изпълниха "Клетва" - емблематичната песен на "Щурците", в памет на Маричков В..

публикувано на 14.10.24 в 17:20