Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Николов: Фокус на държавата трябва да е технология, запазваща енергийните ни ресурси

"Земята, която е част от мини "Марица-изток", е най-важният ресурс за създаване на енергийна трансформация"

| Интервю
Александър Николов
Снимка: Мария Филева

В България е полезно да има технология, която запазва нашите енергийни ресурси - било то вода, тя е най-чист ресурс, било то въглища, които при изгарянето си не замърсяват, а такива технологии съществуват и се разработват. Докато държавата не постави фокус върху технологии и върху икономическа полезност - нищо добро не ни чака. 

Това каза пред БНР бившият министър на енергетиката Александър Николов и коментира, че това дали да се спират едни мощности, или - не, трябва да се случва в естествен порядък

По думите му земята, която е част от мини "Марица-изток", е най-ценният и най-важният ресурс за създаване на енергийна трансформация:

"Старозагорският региони и Маришкият басейн са уникално позиционирани, за да направят една много добра енергийна трансформация".

Николов изтъкна, че няма логика, в която трансформацията на сектора да не се случва плавно, а "плавният преход се случва през частична газификация, след това през зелен водород, след това през възобновяема енергия и т.н.".

Той подчерта, че инфраструктурата за газ достъпва лесно през няколко трасета до Старозагорския регион, което прави такъв енергиен преход възможен.

"Има много лъжи и много желание да се разказват едни митологеми за това какво и как трябва да се направи. Докато тук се замерят с обвинения кой ще загуби или спечели от сектора, в пазар, който е известен със свободата си за вземане на решения и с естествена цел за бърза декарбонизация - в САЩ, се създаде законодателство за улавяне и управление на въглеродния диоксид. Маришкият басейн е регион, в който оперираха четири огромни стратегически предприятия, едното вече почти не работи. Във времето, когато две от тях имаха дългосрочен договор, а две са собственост на държавата, беше много благодатно и тогава се сключиха едни меморандуми, срещу които скочиха всички, на които те щяха да пречат, за това как четирите дружества да създадат технологични решения за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид. Проблемът със създаването на електроенергия от въглища не е проблем на електроенергията, а на карбоновия отпечатък. Ако има технология, която улавя въглеродния диоксид и премахва мръсната част, съответно намалява оперативните разходи за въглеродни емисии, проблем няма", коментира бившият министър на енергетиката. 

Според него в Европа "бюрократизмът взема връх над рационалните бизнес решения, полезни за държавите". В България все още има вариант, ако не пречи държавата, смята той.

В предаването "Неделя 150" Александър Николов коментира, че предстоящата либерализация на пазара на електроенергия се използва от някои политически партии като поредното плашило

Интервюто на Явор Стаматов с Александър Николов можете да чуете от звуковия файл и да гледате във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Сиркаров: 1 януари 2026 г. е реалната дата за влизане на България в еврозоната

Реално България може да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г., заяви икономистът Владимир Сиркаров в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР. За шансовете ни за следващата година той заяви: "Реален шанс не мисля, че има, хипотетично може, а реалистичната дата да се целим е 1 януари 2026 г." Според него доста е разтворена..

публикувано на 13.10.24 в 12:48

Подадоха стотици заявления за гласуване по настоящ адрес в Невестино и Трекляно

Стотици са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес в малките гранични общини Невестино и Трекляно, казаха за БНР от администразията. В Невестино заявленията са 131, а в Трекляно - 170. Срокът за подаван е изтече вчера.  Не става въпрос за изборен туризъм, заявленията ас от хора, които ползват наследствени  или са купили имоти по..

публикувано на 13.10.24 в 12:46
Последствия от израелски въздушен удар в Бейрут, 12 октомври 2024 г.

ЮНИФИЛ предупреди за опасност от катастрофален конфликт

Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност от катастрофален конфликт на фона на израелските военни операции срещу радикалните групировки "Хизбула" и "Хамас". Расте и броят на цивилните жертви. Ливан съобщи за 15 загинали при вчерашните атаки. 29 души са убити при израелските удари в Газа. Ливанското здравно..

публикувано на 13.10.24 в 12:11
Изглед към Акропола в Атина.

Гърция: ПАСОК избира нов лидер, СИРИЗА е без председател

Днес гръцките социалисти избират лидер на партията. Гласуват и гърците в чужбина. Симпатизанти на бившия лидер на крайнолявата СИРИЗА – Стефанос Каселакис, протестират срещу изключването му от ръководството на партията. Симпатизанти и членове на социалистическата партия ПАСОК гласуват за избор на председател. Почти еднакви са шансовете..

публикувано на 13.10.24 в 11:11
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британското кралско семейство не е публикувало списък с официалните си подаръци

Британският крал Чарлз III и семейството му не са разкрили получените официално от тях подаръци през последните четири години, въпреки че преди това бяха обещали да публикуват списък всяка година, съобщава "Обзървър". Представители на Бъкингамския дворец заявиха, че пандемията от Covid-19, смяната на монарха на трона и след това планирането на..

публикувано на 13.10.24 в 10:31
Адвокат Димитър Площаков

Адв. Димитър Площаков: МОСВ умишлено компрометира системата за мониторинг на въздуха

Това, до което аз достигнах, може да бъде оприличено на геноцид, който една държава извършва спрямо собствения си народ . Това заяви пред БНР адвокат Димитър Площаков, който сл ед широко и задълбочено проучване върху контрола на качеството на атмосферния въздух е установил, че пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството..

публикувано на 13.10.24 в 10:24