Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

​​​​​​Проф. Златимир Коларов за работата върху документалния филм "Навътре в камъка" за поета Иван Динков


"Навътре в камъка" е заглавието на документалния филм за големия поет Иван Динков, който днес ще бъде представен в Дома на киното.  Професорът по ревталогоия Златимир Коларов е един от сценаристите на документалната лента. Между клиниката и книгите, които сам пише проф. Коларов намира време и за работа по филма "Навътре в камъка" провокиран от тревожната и драматична поезия на Иван Динков и от неговата интересна личност.

Иван Динков, заедно с Яворов са "най-спазматичните поети" в новата българска класическа литература, според литературния критик Никола Иванов. Като човек който познава професионално болката професорът по ревматология Златимир Коларов, който е съсценарист на филма намира това определение за особено точно. Иван Динков остава в историята като поет със собствен мрачно-ироничен подпис на фона на поколението на априлските ентусиасти, т.нар. "Априлско поколение" в поезията.  Динков дебютира през 1960 година със стихосбирката си "Лична карта", която е приета нееднозначно. През 1967 година стихосбирката на Иван Динков "На юг от живота" е претопена веднага след отпечатването и изобщо не стига до читателите тогава. Едва десет години по-късно се появява под заглавието "Антикварни стихотворения". Една от ярките му творби се казва "Спазми от отечеството" и съдържа кратката и мрачна констатация в един кратък стих, който за жалост е валиден и до днес:

" Как можа отечеството ни да се падне в такава държава..."

Документалният филм "Навътре в камъка" за поета Иван Динков ни дава шанс да погледнем към един от най-мрачните поети от Априлското поколение.

Животът на „инкриминираният”  Иван Динков е пример за провали и възходи, физически страдания, духовно извисяване, морално-философски проникновения и гражданска непримиримост с лъжата, житейската пошлост и продажността. Това е филм за победата на Духа на твореца  над  дребното и низкото, каза проф. Коларов.

Иван Динков е автор на редица стихове-формули, заковани в националната ни литература като безсмъртни сентенции. Проф. Златимир Коларов сподели че за него любим стих от поета е този, с който Иван Динков  дава своята реплика към Ботев и Виктор Юго, а именно:

"Никоя победа не връща мъртвите".

Цялото интервю на Ирина Недева с проф. Златимир Коларов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Тотев

Пламен Тотев: Древните митове стоят в основата на световната литература

"Митове за сътворението" е новата книга на Пламен Тотев . Художник на илюстрациите е Николай Пашалийски. Произведението описва старогръцките богове Зевс, Имир и Один, разказва за сътворението на света и човека според Библията, за египетските богове Ра, Озирис и Изида, за индийските Брахма, Вишну и Шива.  Книгата включва още..

публикувано на 06.08.24 в 11:07

12-о издание на Биенале на малките форми в Плевен

В Плевен подготвят 12-о издание на Биеналето на малките форми. Жури одобри за участие 229 автори. От тази седмица започна  приемането на одобрените  за участие творби. Комисия по селекцията в състав: председател Богомил Живков (скулптура), и членове: Никола Енев (живопис) и Стефан Гаджовски (графика), разгледа постъпилите копия и одобри за..

публикувано на 06.08.24 в 10:49

Спомен за старите гайдари и учители в НУФИ "Широка лъка''

Предаването "Пътувай с "Хоризонт" ни връща към спомена за старите гайдари и магията на тяхното изкуство. Дафо Трендафилов, Михал Калфов, Манол Ташков са изпълнители от Гела, които поставят начало на гайдарското надсвирване. Те са и първите учители в музикалното училище в Широка лъка по каба гайда, разказа Щильон Неделчев, който преподава..

публикувано на 05.08.24 в 18:06

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В деветото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Коментар на водещата: отзвук от церемонията-спектакъл при откриването на Олимпийските игри в Париж и от първия спектакъл на музикалната поема “Рилският пустинник“ по музика на отец Кирил Попов на..

обновено на 05.08.24 в 15:47
Марина Великова

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна.  За мен е предизвикателство, но и голяма радост, обясни Великова в предаването "Преди всички". "Това представяне е в рамките на празненствата по случай три години от влизането на научно-изследавателския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ във Висшето..

публикувано на 02.08.24 в 14:57

Михаела Аройо представя хората от Бесарабия, които сънуват на български

Галерия "Синтезис" представя изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо. Това е първото цялостно представяне на дългосрочния й фотографски проект, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна. През 2023 г. той е финалист за наградата на Magnum Foundation Inge Morath. Изложбата може да бъде посетена до..

публикувано на 02.08.24 в 13:24
 Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски представя новия сезон на Радиооркестъра

Константин Илиевски започва своя втори сезон като главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. След успешния и вълнуващ изминал концертен и звукозаписен сезон предстои новият 2024/2025, който се очаква да е предизвикателен и амбициозен. Той ще бъде открит на 27 септември с концерт в зала "България" от 19.00 часа..

публикувано на 02.08.24 в 12:33