Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината българи живеят в бедност

Снимка: БГНЕС

България е страната с най-висок процент на населението, живеещо в риск от бедност или социално изключване в рамките на Европейския съюз. Под линията на бедността са 10 на сто от живеещите в Югозападния регион, а почти 29 на сто са бедни в Северозападната област.

50 процента от всички хора у нас живеят под прага на бедността, със сериозни материални лишения или с неспособност за реализация на пазара на труда.

Въпреки помощта на фондовете, които идват от Европейския съюз, провежданата социална и икономическа политика в България не довежда до желания резултат по отношение на намаляване на бедността и неравенството, постигането на устойчив растеж, стимулиране на заетостта и увеличаване на доходите.

Днес ще бъде представено Второто годишно изследване "Борбата с бедността в България: макроикономика, етнически аспекти, евроинтеграция, ролята на туризма".

Чуйте интервю с доц. Преслав Димитров от Югозападния университет "Неофит Рилски".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.