Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите искат в проектобюджета за 2015 година да има реформи и стимулиране на потреблението

Снимка: БГНЕС

Президентът на КТ "Подкрепа", д-р Константин Тренчев, заяви, че не приема параметрите на проекта за бюджета за 2015 година.

Приходите са силно подценени. Явно се обръща философията. По времето на Орешарски мислеха, че ще съберат много и бяха заложили много. Сега твърдят, че ще съберат много малко, явно, с цел да вържат гащите и дефицита... Не се вижда в тези числа, които са дадени, идеята за реформи в определени области, а всички говорят, че те са страшно необходими. Поради редица други причини, някои от които изтъкнах, не приемаме това разпределение и този бюджет!..Бюджетът е една от най-важните форми за правене на политики. Явно не се вижда корекция. Някак си този бюджет се разминава с програмната декларация, която политиците лансираха при сформиране на управлението. Толкова много неща сме казвали, толкова много пъти, толкова назад във времето, омръзнало ни е да бъдем прави и нещата да се случват така, както сме ги казвали! Личното ми мнение е, че вероятността държавата да катастрофира тази зима е 90 %! Да се надяваме, че Господ не ни е загърбил и ще успеем пак да минем между капките! Следя всички системи, особено енергетиката, нещата са повече от трагични... спускаме се стремглаво надолу и едва ли ще се спасим!

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че трябва да се харчи, да има стимули за нарастване на потреблението, а в проектобюджета не се вижда нищо такова.

Нашата оценка също е негативна. Смятаме, че настоящият бюджет продължава една политика на рестрикции и ограничения във всички области. За мен по-важното е не само че няма реформи, но и няма никакви шансове да се сглобят антидефлационни... Единственият лек е стимулиране на потреблението, трябва да се харчи, да има допълнителни стимули, механизми към потреблението, на доходите на хората, на всички категори и групи, към предприятията, държавата да инвестира през допълнителни дългови ниструменти! В същото време големи сектори са пред разпад. Енергийният сектор се нуждае от 3 милиарда и 200-300 милиона, толкова дължи. Секторът вътре е пред запушване и спиране. Днес във Варна започват протести на работещи в "Енерго-Про"...Това е съвсем малка част от акумулираната негативна енергия в тази основна система на България, от която зависят всички. Това в бюджета не личи някой да го е прозрял и да каже, че част от тези задължения, по някакъв начин, ще бъдат преструктурирани и управлявани. Всички останали плащания се замразяват. Това няма как да очакваме, че ще стимулира потреблението. Отново ще се нагнети социално напрежение в обществото. Убеден съм, че в следващите дни ръководството на двете конфедерации ще се занимават с въпроса какво да направим, за да няма увеличение на пенсионната възраст с 4 месеца от следващата година. В икономиката, в индустрията нищо не се случва за това, което говори Юнкер? Няма грам идея накъде ще върви нашата индустрия, ако следваме европейската логика. От гледна точка на пазара на труда... съм притеснен, че няма никаква мисъл. Сякаш този бюджет е направен от неутрален наблюдател, който гледа да се вмести в приходите и разходите, в 3-процентен дефицит, без значение какво става в икономиката, социалната сфера, в доходите...

Интервюто на Даниела Големинова с лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ можете да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Петър Балкански: Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието

Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието и  този успех е съпоставим с англоезичните университети. Това каза пред БНР проф. Петър Балкански, който получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Югозападния университет в Благоевград. По думите му програмата помага на директорите да преодолеят..

публикувано на 23.07.24 в 15:59
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Хубаво е, че имаме толкова много български евродепутати на важни позиции в ЕП

Хубаво е, че нашите евродепутати заемат силни позиции в ръководствата на парламентарните комисии . Това заяви пред БНР Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на ЕП в България. "Важно е, защото в комисиите се изготвя позицията на ЕП по законодателството,  там се кове европейското законодателство.  Имаме още един човек на ръководна..

публикувано на 23.07.24 в 15:24
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за покриване на..

публикувано на 23.07.24 в 15:22

Собственикът на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за 3 години

Фирма-собственик на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за срок от три години. Договорът бе подписан днес, като от Общината поемат ангажимент за следващия летен сезон съоръжението да функционира на пълен капацитет. Второ лято силистренци са без възможност да ползват открития градски басейн. След водени разговори от..

публикувано на 23.07.24 в 15:21

Люба Йорданова: Проблемите в образованието са риск за икономическото развитие на страната

От Фондация "Заедно в час" ще настояват за цялостна реформа на училищното образование у нас, но и да се поставят цели, както и да се определят критерии, за да се оценяват резултатите от постигнатите цели. Това каза в интервю пред БНР Люба Йорданова от Фондация "Заедно в час".  В предаването "12+4" тя коментира тревожния доклад на..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:34

Елена Поптодорова: Съжалявам, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

Няма да коментирам личността на Николай Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва , каза Елена Поптодорова в интервю пред БНР.  Бившият посланик на България в САЩ коментира напрежението между президентството и служебния премиер Димитър Главчев за назначаването на временен..

публикувано на 23.07.24 в 14:01