Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на една изчезнала общност - евреите от Карнобат научаваме от надгробните плочи казва изследователят д-р Цви Керен

Снимка: www.dw.de


Какво научаваме от мълчаливите надгробни плочи?

Тази седмица беше представена книгата " История на една изчезнала общност - евреите от Карнобат " в Центъра за култура и дебат "Червената къща".  Книгата е издадена на английски език от Американския научен център София и представя на практика резултатите от дългогодишното изследване върху еврейския некропол до Карнобат.

Авторът - Д-р Цви Керен е роден в София, но от малък живее в Израел и е член на кибуца Хар-Менахем.

В последните 20-тина години той изследва бъгарската еврейска общност и по-специално гробищата, които фотографира, картографира и документира. Той ръководи документирането и фотографирането на 200 хиляди документа от основните архиви в София и други градове. Цви Керен е редактор на "електронните досиета" на 34-те различни еврейски общности в България в Музея на Диаспората в Тел Авив. Като османист за първи път той се връща  в България след 1989г. за да прави изследвания на еврейските общности в рамките на Османската империя.

Тогава, в последния момент на научната си визита, той научава за малко известното еврейско гробище в Карнобат.  Какво става след това ще чуем от интервюто на Ирина Недева с д-р Цви Керен - авторът на изследването "История на една изчезнала общност- евреите от Карнобат".

От 1993г. до днес д-р Керен установява липсата на доста надгробни плочи в еврейския некропол. Установени и описани са близо 1000 на брой, но като се има предвид, че най-старата еврейска надгробна плоча е от 17 век, това е нереално малък брой за близо четирите века. Поради качествето на мрамора може да се предпложи, че много от надгробните плочи, особено по-красиво изписаните от тях са откраднати. 

Предполага се, че надгробни плочи от еврейското гробище в Карнобат са използвани в една от фурните в градчето, както и че отделни образци са били използвани в домакинствата и дворовете.

От останалите плочи обаче научаваме това, което иначе липсва като документи за изчезналата еврейска общност.

Първите евреи се заселват в Карнобат през 16 и 17 век когато това селище става клъчово комуникационно място в Османската империя. Еврейската общност не е многобройна, но на фона на също така малкото селище Карнобат е значителна. За жалост обаче не са запазени много документи, които да хвърлят светлина върху живота на еврейската общност. Причина за това е и унищожаването на синагогата през 60-те години на ХХ век по времето на управлението на БКП. Последните евреи напускат Карнобат с т.нар. "алия" - пътуването обратно към земите на предците преди и по време на създаването на държавата Израел през 1948г.

Косвени документи за еврейската общност са тези са участието на евреите от Карнобат във войните - Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война.

Въпреки че евреите са се доказали като пълноценни български граждани, давали жертви по време на войните за родината си България, периодът на Втората световна война, когато България е съюзник с Третия райх на Хитлер се оказва труден за еврейските общности.

Семейството на самия явтор - д-р Цви Керен е изселено от родната София в Плевен. Деветгодишният тогава Цви Керен обаче още помни спомена за човешката подкрепа, което семейството му получава от българското семейство, при което се оказва настанено по време на изселването. Въпреки, че по закон евреите е трябвало да си плащат наем в местата където са пратени, българскато семейство Илиеви категорично отказва да взимат наем от изселеното еврейско семейство.


Съдбата отрежда на Цви Керен, който напуска България като малко момче, да живее в един от кибуците в Израел, и десетилетия по-късно да се върне като изследовател в страната, където се е родил.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38