Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големият германски енергиен концерн се отказва от конвенционалната енергия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големият германски енергиен концерн Е.ОН обяви тази сутрин решение за радикално нов курс, отказвайки се изцяло от енергията от атомни централи, въглища и газ. В бъдеще Е.ОН ще произвежда само зелена енергия. Промяната се смята за революционна за германската икономика и ще доведе до дълбоки промени не само на енергийния пазар, но вероятно и в политиката.

Отказът от конвенционални енергии е отговорът на Е.ОН на драстичните промени в глобалния енергиен пазар. Най-големият германски енергиен концерн обяви, че разделя фирмата на две части, като в по-малката си дъщерна фирма ще концентрира сегашния си бизнес с конвенционална енергия.

На първо време Е.ОН ще е 100% собственик на тази фирма, но с намерение да я продаде и да се занимава само със зелени енергии, разпределение на ток и обслужване на клиентите.

20 000 души ще останат на работа в новосъздадената дъщерна фирма, другите 60 000 ще продължат работата си за централата. Съкращения и уволнения няма да има.

Новата ни стратегия не е програма за съкращаване на работни места, а отговор на радикалните промени в глобален аспект. Широката палитра от дейности на Е.ОН вече не отговаря на съвременните предизвикателства и затова променяме бизнесмодела си, обясни директорът на Е.ОН Йоханес Тайсен.

Енергийните концерни в Германия имат сериозни затруднения заради плана на страната постепенно да преминава към зелени енергии. Заради субсидирането на екотока много централи, работещи на газ и въглища, са натрупали огромни дългове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експлозия в завода за целулоза

Няма опасност за живота на пожарникарите, пострадали в свищовския завод "Свилоза"

Няма опасност за живота на двамата пожарникари, които пострадаха при експлозия в свищовския завод "Свилоза".  Взрив в завода за целулоза край Свищов Възникналият на мястото пожар вече е овладян. Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов Министърът на вътрешните работи обясни причините за инцидента:  "При..

публикувано на 29.07.24 в 14:55

Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти

Пожар е възникнал в района под блок 66 в бургаския жилищен комплекс "Меден рудник". Горят сухи треви и храсти. Установено е, че се е запалила поляната срещу блока в посока бившите утайници на нефтозавода . Няма опасност за хората, огънят е далеч от утайниците, в които има запалими вещества. Огънят обаче е обхванал и обработваните частни градини в..

публикувано на 29.07.24 в 14:23
Снимката е илюстративна

Десетки малки читалища имат нужда от детска литература

Нека зарадваме четящите деца и им дадем възможност да откриват нови книжни приключения! Това е призив на Регионална библиотека "Николай Вранчев" в Смолян, която започна кампания за дарение на запазени детски книги и енциклопедии в полза на малки читалищни библиотеки от областта. Целта на кампанията е да се подкрепят читалищните библиотеки..

публикувано на 29.07.24 в 14:14

Потвърдена е смъртта на сина на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад

Официално е потвърдена смъртта на Теодор Попов, синът на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад. Това стана ясно от публикация на близки в социалните мрежи. По-рано Наталия Николова от софийската Окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено че хората, чиито тела бяха намерени вчера, са починали от взрива...

публикувано на 29.07.24 в 13:50
Асен Генов

Асен Генов: Мечтата на българина за ЕС трябва да се възобнови

На политиците ни най-сериозно им липсва държавническа визия, политически умения, умения да водиш преговори и не на последно място липсва политическа визия. Това коментира журналистът и автор на подкаста „Контракоментар“ Асен Генов в интервю пред БНР за качествата на политиците, за водене на преговори, за да има България редовно..

публикувано на 29.07.24 в 13:50

Главчев: Работим, докато трябва - най-добре е да се състави редовен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев отново даде да се разбере, че би останал на поста, ако и с третия мандат не бъде съставено редовно правителство: "Работим, докато трябва. Не съм от тези, които дезертират, но има конституционна процедура. Най-добре е да се състави редовно правителство с третия мандат", каза Главчев, след като по-рано днес..

публикувано на 29.07.24 в 13:46
Съдебна палата

Съдът пусна под гаранция задържания за оскверняване на "Мемориал дьо ла Шоа" в Париж

Софийската градска прокуратура задържа за 72 часа български гражданин, разследван от френските власти за участие в изрисуването на 35 червени ръце на стена на "Мемориал дьо ла Шоа", както и на сгради в 4-ти и 5-и район в Париж. От държавното обвинение уточняват, че за мъжа - посочен само с инициалите Г.Ф.,  е издадена Европейска заповед за арест..

публикувано на 29.07.24 в 13:37