Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Държавата се управлява от главния счетоводител на държавата"

Асен Генов: Мечтата на българина за ЕС трябва да се възобнови

"В ситуацията на войни - в Украйна и Израел, генерираме само дипломатически скандали"

| Интервю
Асен Генов
Снимка: Силвия Великова

На политиците ни най-сериозно им липсва държавническа визия, политически умения, умения да водиш преговори и не на последно място липсва политическа визия.

Това коментира журналистът и автор на подкаста „Контракоментар“ Асен Генов в интервю пред БНР за качествата на политиците, за водене на преговори, за да има България редовно правителство с третия мандат.

„Не бих ограничил диагнозата до третия симптом – третия мандат. Бих я разшири, през последните години, най-сериозно липсва държавническа  визия, умения да водиш преговори и не на последно място липсва политическа визия. Като обединим тези 4 симптома на общата диагноза, това е умението да създадат у хората усещане за перспектива, гласувайки за една или друга политическа сила. До момента българският избирател гласува основно и с идеята как да накаже лошия и да прецака този, когото не харесва“, анализира политическата картина Генов.

Той попита откъде идва тази увереност на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов за третия мандат, защото още преди първия мандат обявили, че третият ще е при ИТН.

„Дали не се дължи на симпатията, която ИТН имат към президента и той към тях“, пита риторично Генов.

Според него лидерът на Възраждане Костадин Костадинов се опитал да хвърли мост към ПП-ДБ, заявявайки, че могат да предложат компромисен вариант на кабинет, то не получи третия мандат.

Блогърът е категоричен, че на нашите политици им липсва култура на водене на преговори и да се водят такива за съставяне на редовно правителство пред медии не е добър вариант.

„Заявката на Йорданов и Балабанов за пълна публичност и прозрачност, разбирайте медии, по-скоро показва, че наистина не им е позната технологията на политическия разговор. Все още ИТН гледат на политиката като някакво шоу. Аз съм с разбирането, че воденето на политически преговори е деликатно занимание, страните имат различно мнение, иначе щяха да са в една партия, и трябва внимателно и балансирано да се проведат, без да мислят как изглеждат пред кадър. При нормално водене на преговори за устойчиво и редовно правителство, означава да водиш спокоен разговор без да се оглеждаш в обективите, как ти стои сакото. И накрая да информираш през медиите, какво сте постигнали като съгласие и къде сте се разминали. Уви това умение не го притежават българските политици“, каза Генов.

Той е категоричен, че България трябва да има редовно правителство.

„В България не стои фундаменталния въпрос, дали политически лидери с хипертрофирало его ще се разберат, намираме се в напрегната международна ситуация и съм склонен да приема разбиранията, че се променя глобалният световен ред, докато България се управлява от главния счетоводител на държавата. Самият той не е ясно, дали той управлява МВнР или външно управлява него? В ситуацията на войни - в Украйна и Израел, генерираме само дипломатически скандали – назначението на посланика в Украйна е показателен. Убеден съм, че на дипломатическия корпус им прави впечатление точно това“, коментира Асен Генов.

И допълни, че европейската перспектива на България трябва да накарат хората да мечтаят:

Мечтата на българина за ЕС трябва да бъде възобновена. Започва процедура за попълване на ЕК, ще се говори за комисари и тук ролята на едно правителство е огромна. Темата за сигурността в Европа. Въпросът за България в ЕС и Шенген не е само опашката границата с Гърция, а с бизнеса. Нашите политици и тази форма 2 в 1 - премиер и външен министър, далеч не може да даде отговор на този въпрос, а това е константен проблем. Това са важни въпроси, които могат да върнат вярата и мечтата на българина за ЕС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел иска да нанесе щети на "Хизбула", но без да въвлича региона в пълномащабна война

Израел иска да нанесе щети на подкрепяната от Иран ливанска организация "Хизбула", но не желае да въвлече региона в пълномащабна война, заяви високопоставен израелски военен служител. Според други двама изралески представители еврейската държава се подготвя за евентуални сражения с продължителност няколко дни, след като обвини "Хизбула" за гибелта на 12..

публикувано на 29.07.24 в 16:16
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област на фона на продължаващите сражения в района и ударите с дронове. Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в района на Вовчанск в Харковска област, където руските сили се опитват да настъпят от май месец.  "Днес имам честта да поздравя нашите войни от специалните..

публикувано на 29.07.24 в 16:04
Силвия Арнаутска и Ивайло Симеонов

30 къщи имат щети след експлозията в складовете край Елин Пелин

След екслозията в складовете за фойерверки край Елин Пелин миналия петък над 30 къщи имат щети. Огледите продължават, стана ясно след срещата на институциите при управителя на софийска област. На срещата стана ясно, че има все още горещи точки в складовете, обясни областният управител на София Силвия Арнаутска. "Компетентните лица не могат да влязат,..

публикувано на 29.07.24 в 15:52
Френски самолети ще гасят пожара в Славянка

Френските самолети ще пълнят вода от Доспат за гасенето на Славянка

Двата френски самолета, които  бяха поискани от България по европейския механизъм за помощ при бедствия, ще  се включат е  в гасенето на пожара  в планината Славянка утре.   Те ще пълнят вода най- вероятно от язовир Доспат. Това заяви на брифинг служебният премиер Димитър Главчев, който заедно  с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в..

публикувано на 29.07.24 в 15:38
Служебният премиер Димитър Главчев (вдясно) и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов (вдясно) са в с. Петрово, където да се запознаят с обстановката при пожара в планината Славянка - 29 юли 2024 г.

За пожара на българо-гръцката граница: На ниво държави да има решение и да се премахне минното поле

Двата френски самолета, които бяха поискани от България по европейския механизъм за помощ при бедствия, ще  се включат е  в гасенето на пожара  в планината Славянка утре. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Те ще пълнят вода най- вероятно от язовир Доспат. Това заяви на брифинг..

публикувано на 29.07.24 в 15:32
Методи Лалов

Адв. Методи Лалов: Съдебна реформа може да се направи с независими политици и нов Изборен кодекс

Конституционното решение се бламира, защото имате зависими членове на Конституционния съд - Лаков, Филип Димитров Братиньото - Велчев, който не гласува, Десислава Атанасова, Борислав Белазелков. Не може да се прави конституционна реформа с Пеевски и Борисов. Реформа означава подобряване на работата на институция, орган или система...

публикувано на 29.07.24 в 15:10
Експлозия в завода за целулоза

Няма опасност за живота на пострадалите в свищовския завод "Свилоза", пожарът е овладян

Овладян е пожарът след взрива завода "Свилоза" край Свищов. Взрив в завода за целулоза край Свищов Леко пострадали са двама пожарникари и един работник. Няма опасност за здравето на хората в района. Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов Министърът на вътрешните работи обясни причините за инцидента:..

публикувано на 29.07.24 в 14:55