Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обледяването е достигнало 5 килограма на линеен метър, обявиха от ЧЕЗ

Ледена епоха във Видинско (снимки+видео)

"Няма бедстващи хора", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

40
Ледена епоха във Видинско
Снимка: Светослав Цветанов

Със заповед на вицепремиера Томислав Дончев на територията на 5 области, сред които е и Видин, е въведен в действие Националният план за защита при бедствия. В област Видин е въведена частта "за защита при обледеняване".

Създадена е организация за възстановяване на нормалното функциониране на инфраструктурата. На кметовете на общини и органите на централната власт е разпоредено да координират действията по овладяване на ситуацията. Общата координация е възложена на експертна работна група към Националния оперативен щаб за защита при бедствия.

"Няма бедстващи хора", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в изведено заседание на Областния кризисен щаб в Белоградчик.

Ледена епоха във ВидинскоПроблем с водоподаването има в голяма част от общините на територията на областта, докато не бъде възстановено електрозахранването. Проблеми с телекомуникацията има в селата Стакевци и Салаш.

Водоподаването в Грамада е възстановено, както и токът в Кула. Екипите от дружеството и Електроенергийния системен оператор работят непрексънато.

Предприети са необходимите действия, така че болниците и Центърът за Спешна медицинска помощ да не остават без електрозахранване.

Една от основните причини за авариите са паднали решетка и стълб на труднодостъпно място в района на Белоградчик.

Ледена епоха във Видинско"Аварийният електропровод, който е най-проблемен, е на колегите от ЕСО МЕР. На доста труден терен е. Правят всичко възможно да доставят решетката от Горна Оряховица и се надявам, че до края на деня ще могат да подадат електрозахранване на подстанция Белоградчик", каза по обяд днес Георги Иванов, заместник ръководител направление в ЧЕЗ. Представителят на дружеството не пожела да се ангажира с прогноза, кога ще бъдат решени проблемите, тъй като обледяването е достигнало 5 килограма на линеен метър.

Като критична определи обстановката в област Видин заместник главният секретар на МВР Георги Костов, който присъства на заседанието на областния кризисен щаб в Белоградчик. Той счита, че се действа в правилна посока и всички институции са предприели адекватни мерки.

Кризисният щаб в община Димово взе решение за обявяване на бедствено положение
. Екипите на електроразпределителното дружество засега не могат да се справят с възникналите проблеми по електропреносната мрежа, обясни кметът на общината Лозан Лозанов. Ток няма в селата Извор, Медовница, Лагошевци, Воднянци и Арчар. Бедствено положение бе обявено и в община Грамада.

Ледена епоха във Видинско"От три дни има проблеми с електрозахранването. Нямаме електрозахранване. Водата може да спре, ако проблемът продължи. Работят 3-4 екипа, обаче от два дни нямаме ток. Ту идва, ту не идва... Един трафопост е гръмнал", каза кметът на Грамада Николай Гергов. И подчерта, че няма бедстващи хора в община Грамада.

Изключително тежка е обстановката в община Бойница, където населени места са от дни без ток. Няма интернет и са нарушени връзките с мобилните оператори. Без отопление са три центъра за настаняване от семеен тип и защитено жилище в общината, съобщи кметът на Бойница Анета Генчева: "Ситуацията е много сложна. Има скъсани проводници на много места. До вчера разчиствахме паднали дървета и клони, защото затрудняваха придвижването на много места."

Ледена епоха във Видинско

Анета Генчева обясни, че бедствено положение не е обявено само защото не вижда как такава мярка ще помогне.

"Всичко, което е по силите на Общината, е предприето", каза още кметът на Бойница.

Утре ще бъде взето решение дали в община Ружинци ще бъде обявено бедствено положение, каза кметът Венцислав Ванков. Той е получил уверение от областния управител на Видин, Момчил Станков, че чрез екип на пожарната още тази вечер ще бъде доставен нов агрегат за Дома за възрастни хора в Дреновец.

Ледена епоха във Видинско

Дежурните екипи на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин са реагирали на 13 сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ. Екипите са разчиствали пътни платна от паднали дървета и клони в селата Боровица, Гранитово, Киреево, Бранковци, Войница, Синаговци, землището на Бойница, Белоградчик и главен път Е-79 (община Ружинци), съобщиха от ОД на МВР-Видин.

Учебните занятия са преустановени в седем училища в област Видин поради липса на електрозахранване и лоши метеорологични условия. Прекратен е учебният процес в училището в Кула, защото там придвижването на учениците е затруднено,каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Видин Марийка Василева:

Ледена епоха във Видинско"От днес има проблеми и в община Грамада. Там училището също няма да провежда нормален учебен процес на 4 и 5 декември. В община Ружинци в две училища няма учебен процес заради липсата на електроенергия- в СОУ "Никола Й. Вапцаров" в Ружинци и училището в Дреновец.

Принудителната ваканция на учениците от трите училища в община Белоградчик продължава. Всички останали учебни заведения на територията на област Видин провеждат учебни занятия.

Областният управител на Видин Момчил Станков разпореди днес въвеждането в изпълнение на областния план за защита при бедствия в частта "защита при снегонавявания и обледявания".

Заповедта е издадена на основание Закона за защита при бедствия във връзка с усложнената зимна обстановка на територията на област Видин. В областния план са определени конкретните мерки и дейности за овладяване на бедствената ситуация с активното и координирано участие на компетентните органи и институции. Вижте цялото съдържание на заповедта: 

І. Директорът на РД "ПБЗН" Видин:

- чрез "ОЦ" Видин да осигури оповестяването на органите на изпълнителната власт в област Видин и да изпълнява функциите си по комуникациите и координирането на силите и средствата при провеждане на неотложните аварийно възстановителни работи;

- при необходимост да осигурява ръководител на място за провеждане на превантивни или спасителни дейности в пострадалия район (райони);

- да осигурява оперативната свръзка между органите за управление при бедствия, аварии и катастрофи.

ІІ. Директорът на ОД на МВР Видин:

- да осигури движението по републиканската и общински пътни мрежи, чрез контрол на пътно поддържащите фирми и водачите на товарни автомобили;

- съвместно с Областно пътно управление Видин да затварят непроходимите участъци от пътната мрежа до нейното почистване и пренасочват трафика по обходни проходими маршрути.

ІІІ. Директорът на ОПУ Видин:

- съвместно с ОД на МВР Видин да затварят непроходимите участъци от пътната мрежа до нейното почистване и пренасочват трафика по обходни проходими маршрути;

- да организира почистването на пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на областта.

ІV. Ръководителите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД, Регионално звено Видин и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, Мрежови експлоатационен подрайон Видин да:

- извършват ремонт на аварирали далекопроводи, трафопостове и подстанции;

- осигуряват с предимство електрозахранването на социалните и медицинските учреждения;

- поддържат в готовност резервни агрегати за действие в райони без електрозахранване

V. Директорът на Водоснабдяване и канализация Видин да:

- извършва ремонти на аварирали помпени станции и собствени далекопроводи;

- поддържат в готовност агрегатите за аварийно електрозахранване на помпена станция КОС Видин;

- при нужда да осигури инженерна техника и извършва ремонт на аварирали водопроводни и канализационни съоръжения;

VІ. Регионална здравна инспекция Видин:

- да създаде съвет за медицинско осигуряване при бедствия, аварии и катастрофи, който включва директорите на лечебните заведения за болнична помощ в област Видин, на центъра за спешна медицинска помощ и представители на областната администрация и на общините в съответния регион;

- да координира дейността на болничните заведения при извънредни ситуации;

- да води на отчет подлежащите на хемодиализа и родилки;

- да организира взаимодействието между двете болнични заведения на територията на област Видин- МБАЛ "Света Петка" АД Видин и МБАЛ "Белоградчик" ЕООД, Белоградчик, с кметовете на кметства, в които живеят хора, нуждаещи се от медицински грижи, и с пътноподдържащите фирми, с цел своевременно оказване на медицинска помощ.

VІІ. Горецитираните длъжностни лица да подават информация на всеки 2 часа на "ОЦ" към РД "ПБЗН" Видин и в Областна администрация Видин на тел: 0887 71 26 67.

Контрола по изпълнението на заповедта възлагам на инж. Любомир Низамов, заместник областен управител на област Видин.

Снимки и видео: Светослав Цветанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.