Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катерене, парапланеризъм, ски свободен стил, пещери, езда - Природен парк „Витоша“ развива алтернативния туризъм

Снимка: архив, БГНЕС
В следващите години дирекция Природен парк „Витоша“ ще заложи в развитието на алтернативния туризъм. В момента са изготвени концепции за парапланеризма, ските свободен стил и пещерния туризъм.

От дирекцията се надяват през следващия програмен период да бъдат одобрени и конкретни проекти, какъвто е например този за устойчивото управление на природния парк, благодарение на който през последните две години се инвестира в благоустройство на алейната мрежа, местата за отдих и дори обособяването на конни и веломаршрути.

При изпълнението на проекта за устойчиво управление на Природен парк „Витоша“ се развиват три концепции за алтернативен туризъм, които включват конния, велосипедния и катераческия спорт. Посетителите могат да използват 7 конни маршрути, както и 12 трасета в 3 дисциплини от планинското колоездене.

Скалното катерене обаче има добри традиции на Витоша и дирекцията инвестира преди всичко в ремонтиране на маршрути, или по-точно катерачни турове. Един от най-използваните обекти в природния парк е „Комините“. Именно там са подменени и голяма част от клиновете, поясни Сава Попсавов , главен експерт в отдел „Туризъм“ на дирекцията.

През следващата година обаче дирекцията Природен парк „Витоша“ иска да развие и пещерния туризъм. В момента нито една от над 30-те пещери не е отворена за туристически посещения, дори и най-дългата в България – Духлата.  Тъй като повечето са концентрирани в Боснешкия карст, според изготвената концепция за развитието на пещерния туризъм се предвижда да се изгради голям информационен център в село Боснек. Десислава Гюрова от Природен парк „Витоша“ разказа, че в пещерите се наблюдава и изключително голямо разнообразие на фауната, например 14 вида прилепи, както и много безгръбначни животни, които изцяло са се адаптирали към живот в мрака – те са изцяло бели и са със закърнели очи.

През следващата година дирекция Природен парк „Витоша“ се надява подобри условията и за практикуването на парапланеризма и ските свободен стил.

Чуйте още по темата в репортажа на Златина Йовкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.