Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад в нивата на реките, но все още не е възможно отводняване в Ямбол и в Елхово

Снимка: БГНЕС

Нивата на реките в Южна България започваха да намаляват. Спад има и в нивото на Тунджа край Ямбол и Елхово, но все още не е възможно да започне отводняването на залетите улици и жилища.

Трети ден нивото на река Тунджа край Ямбол е паднало за последното денонощие с 11 см, но при Елхово само с 1 см и все още е много над допустимото. От седмица са под вода няколко улици, градският парк, стадионът и хиляди декари обработваема земя. Наводнени са 250 промишлени и жилищни обекта. В мазетата и приземните етажи на над 50 къщи водата стои дни наред. Отводняване не може да се предприема преди нивото да спадне до 3 м и 90 см, а това се очаква да стане в края на следващата седмица. За да започне оценка на щетите, водата първо трябва да се отдръпне.

Остава усложнена ситуацията и в промишлената зона на Ямбол, където и днес някои от фирмите останаха затворени.

Цяла нощ екипи на пожарната служба и на полицията са дежурили в старозагорското село Нова махала, община Николаево, което беше залято от водите на Тунджа. Целта е да бъдат предотвратени набези в изоставените наводнени къщи, съобщи за "Хоризонт" кметът на общината Косьо Косев.

Нивото на Тунджа леко е спаднало, от язовир "Копринка" са намалили изпусканите обеми вода до 62 кубически метра в секунда. Половината от жителите на село Нова махала го напуснаха още вчера кой както може и със съдействието на роднини от съседни селища. По-късно екипи на пожарната се присъединиха към спасителната акция с лодки и високопроходими автомобили. Според кмета настанените в спортната зала на Николаево хора не са бедстващи, имат хляб и вода, днес очакват и първите помощи от обявената дарителска акция на Червения кръст. По-късно през деня стотината от евакуираните жители в Николаево бяха преместени от спортната зала в други общински сгради. Само шест семейства са отказали евакуация.

В Гълъбово продължава почистването и профилактиката на съоръженията в подстанцията. Тази вечер ще бъде пуснато и уличното осветление в града. 

Пътят за мъглижкото село Сливито, който се разцепи на две в протежение на повече от половин километър, ще бъде обследван. Инженерни специалисти на Областно пътно управление ще се произнесат как може да бъде укрепен и ремонтиран, защото в селото живеят постоянно около 10 души.

Обстановката в Хасковска област след падналите обилни валежи е спокойна и Областният кризисен щаб обяви, че опасността от наводнения е преминала. Нивото на река Марица и е под критичните стойности, няма опасност от преливане на язовир "Тракиец". Въпреки това всички язовири, реки и водоеми остават под наблюдение. Водата в Хасково и община Минерални бани засега не е годна за пиене и готвене. Съдържанието на манган във водата в областния град е три пъти над допустимото. Взетите проби от помпената станция "Ябълково" показаха 97 микрограма на литър, а от близките вододайни кладенци -182 микрограма, при допустима норма от 50 микрограма на литър.

Според специалистите от Регионалната здравна инспекция в Хасково водата ще бъде годна за употреба след две седмици. Замърсяването е следствие на залетите от река Марица помпени станции, затова водата не трябва да се ползва за готвене и пиене. 

Повишени са стойностите на показателя "мътност" на водата в Шумен. Затова от Регионалната здравна инспекция препоръчват да не се ползва за питейни нужди в населените места, които черпят от язовир "Тича". Това са Шумен, Велики Преслав, селата Панайот Волов, Белокопитово, Дибич.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МОСВ: Критичните нива на реките Тунджа и Марица ще се задържат през следващите три дни

Критична остава обстановката по долното течение на Тунджа.  Нивото на реката достигна рекордни стойности от половин век насам при Елхово. Разливът се увеличава. Усложнена е ситуацията в много села на община Тунджа. Евакуация на хора в Елхово..

обновено на 10.12.14 в 12:19

Вземат превантивни мерки заради високите води на язовир „Тича“ и реките Врана и Камчия

Превантивни мерки заради високите води на язовир „Тича“ и реките Врана и Камчия са приети тази нощ на заседание на оперативния областен щаб за защита при бедствия и аварии. За това информират от Областната управа в Шумен. Полицейски автопатрули са насочени..

публикувано на 10.12.14 в 10:32

Критични нива на реките Тунджа и Марица

Критичните нива на реките Тунджа след язовир "Жребчево" и Марица по средното и долното течение ще се задържат през следващите три дни, информира Министерството на околната среда и водите. Водата от четирите язовира в района на Съединение, които..

публикувано на 10.12.14 в 08:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Празник на хората в Чепеларе

Празник на хората в Чепеларе

Голям празник на хората ще се проведе на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб "Веселие" с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, на Центъра за подкрепа на личностното развитие,..

публикувано на 11.05.24 в 05:35

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще..

публикувано на 11.05.24 в 05:27

Празник на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат приготвени и раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на празника на яйцето, който се провежда днес в градския парк „Кирил Ракаров“. Тази година празникът е двудневен и изцяло насочен към традициите и екологията...

публикувано на 11.05.24 в 04:39

В Стефан Караджово честваха годишнина от рождението на революционера

В село Стефан Караджово отбелязаха тържествено 184-тата година от рождението на  бележития българин. Официално беше открито и ремонтираното Основно училище, носещо името на героя.   В боляровското село се съхранява родната къща на Стефан..

публикувано на 11.05.24 в 04:29

В Горна Оряховица ще бъде създадена общинска полиция

Община Горна Оряховица ще създава общинска полиция, след като получи съответния лиценз.  Съществуващата досега общинска служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи..

публикувано на 11.05.24 в 04:16

Инициатива популяризира спортния туризъм по Черноморието

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов 1 SEA (Едно море) и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможностите му..

публикувано на 11.05.24 в 03:51
Снимката е илюстративна

Проверки за обработка срещу кърлежи и комари в Ямболско

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили..

публикувано на 11.05.24 в 03:44