Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случи и какво не се случи в съдебната система през 2014 г. и защо

БНР Новини
Адвокат Веселина Благоева, Анелия Торошанова и адвокат Елка Пороминска (отляво надясно)
Снимка: Елисавета Коюмджиева

Съдебната реформа е не само необходима, но и искана от все повече юристи,вътре в самата системата. Между редиците на магистрати от различни гилдии започна яростно противопоставяне и невиждани досега жестове на енергия и смелост в отстояването на различни позиции. Например в това - една колегия да застане зад друга. 33-ма адвокати, подкрепиха недвусмислено колегите си съдии от Софийски градски съд, в поисканата от тях оставка на ръководството там. Поводите - скандала със „случайното” разпределение на делата и загубата на доверие в съда. Един от юристите подписали позицията е адвоката от Софийския адвокатски съвет Елка Пороминска. Тя и адвокат Веселина Благоева, от Управителния съвет на Асоциацията на жените адвокати, са специални гости в последното за годината издание на „Законът и Темида”.
С тях коментираме - може ли и как трябва да се реформира прогнилата система, за да говорим за справедливост и правосъдие у нас.
В обзорния коментар „Актуално от седмицата” ще чуете - какво се случи и какво не се случи в съдебната система през 2014-а и защо? Този въпрос, колегата Валери Леков зададе и на граждани от столичния град. Чуйте техните гласове и мненията на юристите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29