Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Танев не подкрепя идеята да има само един учебник по предмет

Проф. Тодор Танев
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Тодор Танев не подкрепя идеята да има само по един учебник по предмет, както е заложено в проектозакона за народната просвета, внесен в парламента от БСП. В законопроекта на ГЕРБ се предлага да няма ограничение за  броя на учебниците.

Повечето учители искат да има един, защото така е било твърде дълги години, но кой е този учебник, членувано, учебникът, който е най-добрият. Никога не съм бил за един. Съмнявал съм се в това, че трябва да бъде един, както беше по време на Рибния буквар, коментира Танев.

Министърът коментира също дали държавата трябва да субсидира частните училища.

Редно е обаче реципрочно държавните да имат възможност за частни инициативи. Аз съм за това да се събират колкото може повече частни и държавни, както това е по света, а не да бъдат противопоставяни, заяви Танев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Родители искат да се въведе максимално допустимо тегло за учебниците

Родители предлагат да се въведе максимално допустимо тегло за учебниците, стана ясно на дискусия на образователния портал "Академика БГ". За да стане съдържанието на учебниците по-достъпно за учениците, първо трябва да се опростят учебните..

публикувано на 14.12.14 в 16:25

Допитване за съдържанието в учебниците стартира от днес в интернет

Това каза за Радио Варна Костадин Костадинов, директор на РИМ в Добрич и общински съветник в ПК „Наука и образование” към Варненския общински съвет.  "Допитването до обществеността има за цел да събере мнението и препоръките на всеки заинтересован за..

публикувано на 28.11.14 в 12:51
Фотоколаж: Иван Петров

Образователният портал "Академика БГ" организира дискусия за българските учебници

Образователният портал "Академика БГ" организира днес от 11.00 ч. в столицата дискусия за българските учебници, съобщиха организаторите.От портала посочват, че темата предизвиква сериозен обществен интерес и e необходимо да се чуят повече мнения и..

публикувано на 14.12.14 в 09:07

Йоана Томова: Електронните учебници са по-лесно достъпни и по-близки за учениците

Новите технологии дават интересни и добри възможности на читателите , каза издателят Йоана Томова в интервю за предаването "Хоризонт до обед". Електронните учебници са по-лесно достъпни и по-близки. За разлика от хартиения учебник,..

публикувано на 09.12.14 в 11:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с..

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така,..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия...

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на..

публикувано на 26.09.24 в 19:48