Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души са убити при антитерористична операция в Белгия

| обновено на 15.01.15 в 22:17

Двама са убитите по време на антитерористичната операция в белгийския град Вервиер. Те са били на път да извършат терористични акции в Белгия, съобщи федералната прокуратура. Операции срещу джихадисти в момента се провеждат на територията и в околностите на Брюксел. 

Двамата убити в град Вервиер, който се намира на около 100 километра източно от Брюксел, са открили стрелба с автоматично оръжие по специалните полицейски части, които са провеждали антитерористичната операция, съобщи федералният прокурор. Те вече са били под наблюдение заради радикален ислям, имали са и трети съучастник, който е бил задържан, при акцията няма пострадали цивилни или полицаи. Това е оскъдната информация, предоставена от прокуратурата - от там обясниха, че не искат да възпрепятстват разследванията с допълнителни данни и обещаха повече подробности утре преди обяд.

Жители на квартала, който е в близост до гарата на Вервиер, разказаха, че са чули престрелка и поне три експлозии, разпространени бяха и любителски видеокадри, които показват мястото на действието – двуетажна къща с магазин за хляб и тестени изделия на партерния етаж, която е обхваната от пламъци. Според местните медии убитите при престрелката неотдавна са се завърнали от Сирия, допуска се и връзка с атентатора от еврейския магазин в Париж Амеди Кулибали.

Десетина, според информацията от прокуратурата, са и обиските, извършвани във и около Брюксел – също заради възможна връзка с джихадистки организации и планирани атентати. Според медиите има и арести. Обект на акциите на специалните антитерористични полицейски сили са централната част на столицата, както и населените предимно с мюсюлмани общини Моленбеек и Скарбек, и разположените край Брюксел райони Ал и Вилворд. 

След 21 ч. заради заплаха за бомба беше евакуиран и полицейски участък в центъра на Брюксел. Нивото на терористична заплаха беше повишено от две на три по действащата 4-степенна скала за някои чувствителни обекти като полицейски, съдебни и правителствени сгради, повишена беше и охраната на сградите на европейските институции и НАТО.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Задържаният в България френски гражданин Фриц Жоли Хоакин е обвинен и в тероризъм

В България е задържан френският гражданин Фриц Жоли Хоакин , за когото са издадени две европейски заповеди за арест, съобщиха от прокуратура. На 1-и януари, на Капитан Андреево, Хоакин е бил задържан въз основа на европейска заповед за арест, издадена от..

публикувано на 12.01.15 в 20:47

"Файненшъл таймс": Атаката срещу "Шарли ебдо" е нов хибриден модел тероризъм

Нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" бележи възникването на нов "хибриден" модел на терористичните актове, коментирак "Файненшъл таймс". С възхода на групировката "Ислямска държава" анализаторите на тероризма съставиха..

публикувано на 10.01.15 в 19:18

България има по-адекватни действия срещу тероризъм отпреди

Действията, които предприемат службите в България през последните 3 години срещу евентуален тероризъм у нас са адекватни спрямо предходни години. Това заяви в ефира на Радио Стара Загора Чавдар Стоянов – юрист и доктор по международно право. Според него..

публикувано на 09.01.15 в 13:16

Ислямски тероризъм и национална сигурност

Светът се възмути от атентата в Париж, вместо да го предотврати. За пореден път се оказа, че думите нямат никакво значение срещу ислямския тероризъм, който живее в ислямизираща се, либерална и управленски все по-некадърна Европа. Тази година изтича срокът,..

публикувано на 08.01.15 в 12:51
Светлозар Лазаров

Светлозар Лазаров: "В България има риск от тероризъм"

"От гледна точка на рисковете за тероризъм България е държава, в която наистина има риск от тероризъм. Това не е нещо ново". Това каза в предаването по БНР „Денят започва” главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. “Ние реално сме потърпевши от..

публикувано на 08.01.15 в 11:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра ще се проведе поредното преплуване на Дунав.

В Силистра ще се проведе поредното преплуване на Дунав. Това е традиция от края на 40-те години на миналия век, макар и  прекъсвана през годините. Организатори са "Дунавски клуб" - Силистра и община Силистра. Стари ветерани помнят, че във водите..

публикувано на 10.08.24 в 08:13

Горица Грънчарова-Кожарева стартира разговори за нов служебен кабинет

Посочената от президента Румен Радев за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева започва разговори за състава на служебното правителство още днес.  Ако се запази сегашната структура на кабинета "Главчев" се търсят 19 министри, а колко от тях ще..

публикувано на 10.08.24 в 08:00

САЩ дават 3,5 млрд. долара на Израел за закупуване на американски оръжия

САЩ  ще предоставят 3 милиарда и половина долара на Израел за купуване на американски оръжия, съобщи Си Ен Ен, като се позвова на информирани източници. Това става месеци след като през април Конгресът одобри допълнително финансиране за Тел Авив в размер..

публикувано на 10.08.24 в 07:55
Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Байдън няма да позволи на "екстремисти" да провалят преговорите за спиране на огъня в Газа

Правителството на американския президент Джо Байдън няма да позволи на "екстремисти", включително и на тези в Израел, да провалят преговорите за прекратяване на огъня в Газа, заяви говорителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби...

публикувано на 10.08.24 в 07:52

ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след ГТП

ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след Годишен технически преглед, информира Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България. Така се изпълнява обещание на транспортния министър Георги Гвоздейков, което е в отговор на..

публикувано на 10.08.24 в 07:20

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс...

публикувано на 09.08.24 в 21:25