Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на ПЕГИДА и контрапротести се проведоха в Дания

Дания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ПЕГИДА - движението срещу ислямизацията на Европа проведе първите си протести в три града в Дания. Техните шествия обаче предизвикаха и контрапротести. 

В Копенхаген около 200 души с карикатури на ислямския пророк Мохамед преминаха в шествие по улиците. Според лидера на датското движение Николай Сенелс "разпространяващият се в последните години радикален ислям е заплаха за Запада и неговите ценности". Той смята да организира подобни прояви редовно. 

Една от участничките заяви, че за нея движението не е в подкрепа на национализма, а за насърчаване на толерантността чрез противопоставяне на ислямския екстремизъм:

Трябва да покажем колко e важно да можем свободно да изразим мнението си, всички религии да имат право да съществуват, както и тези, които ги изповядват - евреи, християни и мюсюлмани. 

При засилено полицейско присъствие по същото време, но от другата страна на улицата, се провеждаше контрадемонстрация:

Идвам тук, за да заявя, че не всички датчани са расисти, много е важно да говорим срещу расизма, защото омразата не води до никъде.

И двете шествия в Копенхаген преминаха мирно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС изслушва кмета Васил Терзиев за трафика и задръстванията в столицата

Столичният общински съвет се събира днес на извънредно заседание от 10 часа свикано от неговия председател Цветомир Петров по искане на една трета от общинските съветници. На него се очаква да бъде изслушан кметът на София Васил Терзиев за трафика и задръстванията. "Това, което се случва, че в момента довършваме ринговите булеварди, които не..

публикувано на 17.10.24 в 08:03
Бил Нелсън

Шефът на НАСА идва на посещение в Румъния и България

Продължавайки усилията си за задълбочаване на международното сътрудничество и насърчаване на мирното използване на Космоса, директорът на НАСА Бил Нелсън идва на посещение в Румъния и България. И двете страни са подписали Споразумението "Артемида", дефиниращо основни принципи за мирно изследване на Kосмоса, съобщиха от американското посолство у нас...

публикувано на 17.10.24 в 07:48

Oграничен е пожарът, избухнал в незаконно сметище край пловдивски квартал

Ограничен беше снощният пожар, обхванал незаконно сметище край пловдивския квартал Прослав, на което е имало строителни отпадъци. От пожарната в Пловдив съобщиха, че пламъците са се разпростирали на около 3 - 4 декара, както и че не са били отчетени вредни вещества във въздуха в района. Вчера следобед пожар възникна и в землището на..

публикувано на 17.10.24 в 07:43

СЕМ провежда избора на генерален директор на БНР

На заседание на Съвета за електронни медии, насрочено за 11 часа, ще бъде проведен избор на генерален директор на Българското национално радио.  Кандидатите за поста са седем. Във вторник и сряда те представиха концепциите си за развитието на БНР за следващите три години пред членовете на медийния регулатор.  Изборът на..

публикувано на 17.10.24 в 07:41

Мироопазващите сили на ООН в Ливан заявиха, че израелски танк е открил огън по една от наблюдателните им кули

Израел настоя, че военните от мироопазващата мисия на ООН в Ливан не са тяхна мишена след нов инцидент със сините каски. В същото време армията на Тел Авив нанесе удари срещу ирански цели на територията на Сирия, а Съединените щати атакуваха обекти на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Мироопазващите сили на ООН в Ливан заявиха, че..

публикувано на 17.10.24 в 07:35
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на предаватели на БНР

Днес от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни БУРГАС 5 на честота 95,3 мегахерца и НИКОПОЛ 5 на честота 98,2 мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програма "Христо Ботев" през интернет сайта binar.bg, а в района на Бургас - и на честота 96,1 мегахерца...

публикувано на 17.10.24 в 06:00

Пленум на ВСС обсъжда старта на процедурата за избор на председател на ВАС

След като преди месец откри процедура за избор на нов главен прокурор, днес Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъжда старта на процедурата за избор и на председател на Върховния административен съд. Това става месец преди края на мандата на настоящия шеф на ВАС Георги Чолаков. Мандатът му изтича на 22 ноември, а според приетата от Съдийската..

публикувано на 17.10.24 в 05:27