Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изхвърляне на стари лекарства: Нито с битовия отпадък, нито в аптеките. В мобилни пунктове!

Особено опасно е произволното изхвърляне на антибиотици

| Интервю
Снимка: Pixabay

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност. Кампанията е под надслов "Земята не пие лекарства". 


Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност

Началото е в три големи града – днес пред Централните хали в София от 13.00 до 17.30 ч., в събота, 19 октомври – на паркинга на "Кауфланд" в ж.к. "Младост" 3 в столицата, на 26 октомври лекарства ще се събират в един от хипермаркетите на същата верига в Пловдив, а първата събота на ноември ще има възможност за предаване и във Варна, отново в един от магазините "Кауфланд".

Произволното изхвърляне на ненужни и стари лекарства с битовия отпадък крие огромен риск не само за замърсяване на околната среда. Особено опасни са антибиотиците, защото могат да попаднат обратно при нас в питейната вода или храната през почвата и растенията и така да допринесат за засилването на антибиотичната резистентност, обясни пред БНР д-р Татяна Бойкова, медицински директор на "Боарон". По думите ѝ проблемът е голям в световен мащаб, а синтезът на антибиотици изостава от темповете на тази антибиотична резистентност.

Законодателството не предвижда връщане на тези отпадъци в аптеките, уточни Станислава Евтимова, управител на "Екосейв" - дружество за събиране и унищожаване на опасни отпадъци. То е изградило лицензирано съоръжение за обезвреждане на опасни отпадъци.

"Екосейв" организира по график мобилни пунктове за предаване на лекарства. Поддържат се Фейсбук страница и Вайбър група с информация по темата.

Местните власти трябва да организират подходяща инфраструктура и да информират гражданите, за да предават старите лекарства в мобилните пунктове, поясни Евтимова в предаването "Преди всички".

"Тепърва започваме да работим с общини, с компании по отношение информираност на гражданите. Когато институциите не се справят, гражданите и бизнесът трябва да се включим в инициативата."

Проследява се целият път на отпадъка – от събирането до унищожаването му, увери Станислава Евтимова.  


Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владислава Цариградска

Сарафов поиска от МВР справка за заплахите за живота на Владислава Цариградска

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от изпълняващият функциите главен секретар на МВР Мирослав Рашков до 22 октомври да му предостави справка за всички налични в министерството данни за отправени заплахи за живота и здравето на съдията от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска и нейни близки. Съдия..

публикувано на 16.10.24 в 12:10
Дейвид Лами

Британският външен министър ще посети Китай

Британският външен министър Дейвид Лами се отправя на посещение в Китай. Посещението е част от усилията на лейбъристите да подобрят отношенията с Китай, след като те се влошиха при няколкото последователни предходни консервативни правителства. Дейвид Лами ще проведе тази седмица срещи на високо равнище в Китай. Министърът на финансите Рейчъл..

публикувано на 16.10.24 в 12:06

Трус с магнитуд 5,9 разлюля Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 5,9 по скалата на Рихтер разтърси днес Източна Турция, предаде БТА. Трусът бе регистриран в град Кале, окръг Малатия, в 10:46 ч., съобщи турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). По данни на Евросредиземноморския сеизмологичен център земетресението е било от..

публикувано на 16.10.24 в 11:50

Ива Дойчинова: БНР трябва да работи за спечелване на аудитория и във възрастовата група 18-35 г.

В Съвета за електронни медии продължават изслушванията  на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио. Днес първа представи визията си Ива Дойчинова. Тя залага на превръщането на БНР в лидер на обществения диалог, истината и културата. Ива Дойчинова предлага и нова управленска структура с продуцентски центрове. Според..

публикувано на 16.10.24 в 11:45
Иранският министър на външните работи Абас Арагчи.

Техеран заплаши с "решителен отговор" на всяка израелска атака

Иранският външен министър Абас Арагчи предупреди в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че Техеран ще отговори решително на всяка израелска атака, предаде АФП. "Иран полага значителни усилия за защита на мира и сигурността в региона, но е напълно готов да отговори решително на всяка авантюра от страна на Израел и..

публикувано на 16.10.24 в 11:39

Ултрамаратонци подпомогнаха каузата на фондация "Ела и ти"

Над 250 души с увреждания са били сред природата благодарение на фондация "Ела и ти". Привлечени са над 450 доброволци, без чиято подкрепа това би било невъзможно. Това обясни пред БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Хора с увреждания в планината: Мисия възможна Гергана Дойчинова: Целта ми е хора с увреждания да се потопят в места, до..

публикувано на 16.10.24 в 11:27
Виктория

Виктория с нова песен - "In Between"

Тя е една от най - интересните български изпълнителки, а в  музиката й винаги има много смисъл. За хората, загубили себе си в  някоя житейска трудност. За разочарованите от връзка с любими  хора.  Или за онези, които търсят начин да дадат повече любов на самите  себе си.  Певицата Виктория е с нова, много  красива..

публикувано на 16.10.24 в 11:23