Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца и младежи с увреждания са настанени в два центъра от семеен тип в Търговище

Снимка: БГНЕС

Близо трийсет деца и младежи с увреждания са настанени в изградените два центъра от семеен тип в Търговище, съобщиха от общинската администрация по време на кръгла маса проведена с участието на държавни и общински институции.

Заместник-кметът на общината Емине Якубова обобщи, че осъществяването на тези социални проекти е резултат от доброто взаимодействието на всички заинтересовани институции.

Ръководството на общината не само подкрепя деинституционализацията, но и разбира, че това е един много бавен и изключително труден процес. За нас всяко дете има своите права, има своето достойнство и всички ние трябва да направим всичко възможно максимално да ги реализираме, както и да променим посоката и нагласата на обществото за приемането на различния, каза Емина Якубова.

Полина Василева е ръководител на проекта "Не в дома, а у дома", чрез който в двата центъра за настаняване от семеен тип бяха настанени деца с увреждания от социални институции от Шумен, Просторно, Крушари и Горски Сеновец.

Децата и младежите получават голям набор от услуги, грижи и занимания за формиране и развитие на хигиенни навици, умения за общуване, упражняване на различни социални роли. Децата потребители ползват и всички услуги в общността – личен лекар, стоматолог, Център за спешна медицинска помощ, обясни Полина Василева.

От следващия месец издръжката на децата в двата центъра става делегирана държавна дейност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Социално подпомагане в Пловдив има ангажимент към 33 800 хора с увреждания

1403 сигнала за деца в риск са постъпили  през изминалата година в пловдивската дирекция  за социално подпомагане, най-много от които са за изоставени деца без родителска грижа,  обобщи в отчета си за дейността на институцията  през 2014г...

публикувано на 21.01.15 в 14:17

В Кула очакват назначаването на асистенти за хората с увреждания

Продължава програмата за лични асистенти на хора с увреждания в Община Кула. По-късно през този месец ще започне назначаването на личните асистенти, които до края на декември 2014 г. полагаха грижи за хора с тежки увреждания. На свое заседание Министерски..

публикувано на 21.01.15 в 12:17

Хората с увреждания се обявиха срещу ТЕЛК комисиите

Интервю на Атанас Илиев с Георги Колев от Дружеството на хората с увреждания „Бриз”- Варна.

публикувано на 21.01.15 в 09:07

84 деца и младежи с увреждания ще бъдат настанени в центърове от семеен тип

84 деца и младежи с увреждания ще бъдат настанени в общо 7 центъра за настаняване от семеен тип на територията на варненска област. Проектът се нарича  „У дома , а не в дом” и цели преместването на децата от институциите като по този начин се..

публикувано на 20.01.15 в 14:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. След почти 7 часа чакане да стартира процедурата..

публикувано на 02.09.24 в 16:16
Панорамен изглед към крепостта при с. Дебнево, след приключване на тазгодишните проучвания

Археолози откриха в Дебнево златни монети от времето на Юстиниан Велики

Археолози от Националния исторически институт, с музей към БАН, откриха при разкопки в троянското село Дебнево златни монети от времето на император Юстиниан Велики. След 32 годишно прекъсване, през 2019 г. проучванията в Калето са подновени...

публикувано на 02.09.24 в 16:06

Турция е отправила официално искане да се присъедини към БРИКС

Турция е отправила официално искане да се присъедини към групата държави с бързоразвиващи се пазарни икономики БРИКС, предаде Блумбърг. Югоизточната ни съседка цели да засили влиянието си на глобално равнище и да установи нови отношения отвъд..

публикувано на 02.09.24 в 16:03
Ракетна система

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" на Украйна

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" (Patriot) на Украйна. Проектът трябва да бъде разгледан спешно от парламента в Букурещ, съобщава Радио Румъния, цитирано от Ройтерс. Говорителят на кабинета..

публикувано на 02.09.24 в 15:56

Линейки обикалят: Не е завършената система за връзка между Спешната помощ и болниците

Заради незавършената система за комуникация между Спешната помощ и болниците у нас, се налага линейка с пациент с инсулт да обикаля между няколко лечебни заведения, за да се намери свободно легло и да се осигури лечение.  Този стар проблем..

публикувано на 02.09.24 в 15:47

Гана ще увеличи с почти 45% цената на произвежданото какао за следващия земеделски сезон

Гана, която е държавата на второ място в света по производство на какао, ще увеличи с почти 45% цената, гарантирана от държавата, и изплащана на фермерите на какао за следващия земеделски сезон. Това са заявили два неназовани осведомени..

публикувано на 02.09.24 в 15:43

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред затворените врати на ЦИК

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред входа на Народното събрание, където се помещава Централната избирателна комисия (ЦИК). Сградата е охранявана от жандармерия. Все още не са допуснати да влязат представителите на..

публикувано на 02.09.24 в 15:30