Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановиха Пиклата в Червена вода

| обновено на 01.09.24 в 08:39

В дните на суша и воден режим в десетски селища на страната, една чешма потече отново, а майстори възстановиха красивия й каменен дом.

"За нас не е срамно да кажем, че чешмата се казва Пикла."

Да, така хората в село Червена вода наричат чешмата, която след десетилетна почивка отново разхлажда хората по стария римски път.

За "съживяването" на тази стара чешма основна заслуга има майсторът каменоделец Стефан Мръзеков. Негов е и разказът за бистрата и студена водица.

"Когато бяхме малки, ей тук като седнем, провесваме крака и тя отдолу си клокочи чешмичката. Много беше приятно. От 136 години е чешмата, направи вече такава възраст тази година. Хубава чешмичка, с малко такава вода - горчива, но за сметка на това е лековита водата. Доста хора са я използвали при болки, при стомашни проблеми, особено при язвени болести, калцира по-лесно. Много е твърда водата като състав. Много варовик има."

Работата по възстановяването на чешмата започнала още преди години, но има любопитна история за името й. През 1988 г, когато се навършили 100 години от построяването на чешмата, ангажирали Стефан Мръзеков да я побутне. Той реставрирал християнските кръстове по предната част, почистил надписа, за да се вижда по-добре и докато бил в чужбина, местната управа взела нетрадиционно решение.

"Направили общоселско събрание от ОФ организацията и преименували чешмата от Пикла на Черковна. Черковна само си останала като наименование. Доста време мина и народа все си я казва Пикла."

2004-та година майсторът прави реставрация на чешмата. Малко след това тя пресъхва. Тази година подновяват ремонта с Иван Василев, който е осигурил прокопаването и намирането на водата, която потича отново за радост на всички. Помогнал му е и инж. Пламен Пенев.

Дали е лековита водата от тази чешма не е сигурно, дали е изобщо годна за пиене - също, но поне "Пиклата" е възстановена, разхлажда, красива е и е място за срещи и спомени от детството за хората.

Репортаж от Червена вода на Ася Пенчева чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Крушовица възстановиха паметната плоча на гроба на поп Минко

През това лято във врачанското село Крушовица се проведе голяма родова среща на наследниците на местния свещеник от периода на Възраждането - поп Минко Цалов.   Със средства на фамилията беше възстановена паметната плоча на гроба на поп Минко, който се намира в двора на селската църква. Неговите наследници са и сред дарителите за..

публикувано на 01.09.24 в 07:00

В Тел Авив представиха шоуто "Четири стихии"

"Четири стихии" е названието на необикновено шоу, при което любителите на приключения станаха свидетели на „магическо превъплъщение“, изиграно от циркови артисти на изключително необичайно място - Експо центъра на Тел Авив, където обикновено се показват изложби на иновации или има спортни състезания.  Всъщност това са четири части на цирков..

публикувано на 01.09.24 в 04:51

Таханджията Димо Каракехайов с труд, желание и любов продължава поминъка на дедите си

Тази среща носи аромат на прясно изпечен сусам. В Ивайловград Ива Георгиева и Мерим Тенев се запознаха с младия Димо Каракехайов – потомствен таханджия, който с усилен труд, желание и любов продължава поминъка на своите предци. Зрънцето сусам се превръща във вкусната паста, която можем да съчетаваме с плодове, за да подсили..

публикувано на 01.09.24 в 06:10

За седма година в с. Бръшлен се проведе фестивал на рибата

За седма година в село Бръшлен, община Сливо поле, се проведе "Рибен фест", който събра кулинарни майстори на менюто с основа дунавска риба и традиционната за този край ракия. „На Дунава като уловиш риба, слагаш сол, пържиш я и ядеш.“ Това е най-кратката и проста рецепта за приготвяне на риба. Само че в село Бръшлен, където рибата от..

публикувано на 25.08.24 в 06:42
Басейнът в античната вила Армира до Ивайловград

Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август

Ивайловградското село Свирачи отбелязва 110 години от завръщането на малоазиийските българи - събитие, което се провежда през пет години. "Рано в неделя" с Ивелина Георгиева и Мерим Тенев ще бъдам на гости на ивайлоградския регион и с музиката, създадена от композитора Явор Русинов, вдъхновена от красотата на ивайловградско. Първата ни спирка е в..

публикувано на 25.08.24 в 06:18

Екшън героите и класическите актьори като Делон - всички са герои, но последните са естествени!

Много френска музика в този брой на Нощен Хоризонт -  емблематични и разпознаваеми песни, изпълнени от звездата на френското, европейското и световното кино Ален Делон , който напусна нашия свят миналата неделя на 88 годишна възраст. Един харизматичен Скорпион, с много чар и подкупващи сини очи . Спечелил доверието на зрителя към ролите, които е..

публикувано на 21.08.24 в 11:49

"Отвътре навън 2" - история за силата и смисъла на емоциите

Филмът на "Пиксар" "Отвътре навън 2" се превърна в най-касовия анимационен филм на всички времена шест седмици след официалната му премиера. Втората част на анимационната поредица събра общо 1 милиард 460 милиона долара в световните боксофиси. Така той изпревари досегашния лидер за най-успешна анимация - "Замръзналото кралство 2" ,..

публикувано на 20.08.24 в 08:15