Правото в ерата на свръхтехнологиите 2 - могат ли на животните да се припишат човешки права?

Selfie на макак
Снимка: public domain, www.wikimedia.org


​Орангутанката Сандра е родена в Германия но целият си живот е прекарала в зоологическа градина в Буенос Айрес Аржентина. След 20 години в зоопарк, Сандра ще се радва на човешкото право да не бъде задържана след решение на съда. Всички признават, че това е безпрецедентно решение което признава на орангутанката правото й да е non-human person. Това става в Аржентина. Същевременно съд в Ню Йорк се произнася негативно по казуса с шимпанзето Томи, на което не му присъждат права на човека и не следва решение, че то има правото да бъде свободно от своя собственик. Историята на Сандра започва след като група активисти за защита на животните подава жалба от нейно име за свобода по аналогия с процесите когато се оспорва нелегално задържане зад решетки на човешки същества.
"Животното е субект на права, които трябва да бъдат защитени" казва съдът. Този прецедент може да промени парадигмата  на съществуването на животните под наблюдението на хората - ​включително на домашните любимци.

Ще доведе ли този случай, който анализаторите определят като исторически, до преосмисляне на границите на правната защита и до разширяване на човешките права към животните - това е темата ни с д-р Стоян Ставру в месечната рубрика, която правим в началото на всеки месец от началото на 2015 година.

Трябва ли да се говори за не-човешки права по аналогия с човешките?

Според д-р Стоян Ставру: животните са същества, които се отличават съществено от останалите предмети (вещи) и са способни да предизвикат силни емоционални реакции у хората. Не можем да бъдем жестоки с един камък, но такава може да проявим към едно животно. С нарастването на чувствителността на хората към болката и страданието (характерен процес за Западния свят), все по-често се поставя въпросът за моралния и правния статус на животните. От друга страна, хората винаги са разчитали на животните като ресурс, който използват, за да развиват своята цивилизация. С огромното нарастване на населението на Земята, използването на животните като храна, като инструмент за производство, като средство за предвижване, като източник за производство на дрехи и други модни аксесоари, като обект на експерименти и пр., става все по-масово. Масовата употреба на животните, обаче, се скрива под булото на "неприкосновеността" на търговската дейност и зад благото на потребителите, за да не се провокират симпатиите и съчувствието на хората. Двойният стандарт в отношението ни към домашните "животни-любимци" и към "животните-продукти" за потребление създава латентен конфликт при определяне на моралния и правния статус на животните.

Добра ли обаче е идеята животните да се приобщават към "правата" като субекти, а не само обекти на права?

Отговорът на този въпрос въобще не е лесен. Може би той следва да бъде даден след внимателно изследване на един друг въпрос:Какви ще бъдат последиците от признаването на права (право на живот) в полза на всички животни? Една огромна част от ресурсите, с които разполагаме днес ще бъдат недостъпни (поне не законно). Следва да се има предвид и обстоятелството, че има много животни, с които човекът продължава системно да се бори (т. нар. вредители). Признаването на права в тяхна полза (основното от които би било правото на живот) би означавало да спрем да ги убиваме, а към момента умъртвяването на тези видове животни е задължително предписание на закона (например дератизация).

На въпросът какви точно могат да са правата на животните, д-р Стоян Ставру обобщи наличните теории:

Да се признае само едно право в полза на животните: да не бъдат собственост на хората (подходът е известен като аболиционизъм) - това е едният възможен подход. Има обечи и други идеи: - признаване на няколко основни права в полза на животните: негативни права, които запазват телесната им неприкосновеност и свободното предвижване в пространството (подходът е известен като разширена теория за основните негативни човешки права) ;или признаване на право на собственост в полза на животните спрямо собственото им тяло (при което управлението му може да става от хората-стопани на животните ., действащи на принципа на доверителното управление) и мн. др.

Все пак според експертното мнение на самият д-р Ставру: Принципът, върху който следва да се основава правния статус на животните, според мен трябва да бъде свързан с признаването в полза на животните на право членство в една общност заедно с хората, но без непременно равенство в правосубектността на животните и хората.

Още от Аристотел знаем, че човекът е "политическо животно". Доближаваме ли се до времето когато на останалите животни ще бъдат признати политически права, ако не като "избираеми магарета", според реториката на някои политически представители, то поне да имат избирателни права, като делегират представителството си например към организации, които ги защитават?

Позитивните права, които дават възможност на хората да участват в създадената от тях социална и политическа общност, изискват притежаването на определени когнитивни способности и умения за комуникация, които днес се смята, че не съществуват при животните. Именно тази уникалност на човека го прави (единственото) "политическо животно". Но това не означава, че животните и сега са лишени от участие в политическия живот на общността - тяхното "участие" (подобно на това на децата) минава през въздействието, което чрез поведението си те оказват върху своите собственици.

Да завършим с  още един случай, който показва колко напредва тази тема от бъдещето към настоящето. Ако една маймуна си направи selfie -снимка, кой притежава авторските права: човекът-фотограф, на който е камерата, или самата маймуна, която е натиснала копчето? Отговорът е - никой не е притежател на авторските права! Казусът възникна когато фотографът Дейвид Слейтър снима застрашени видове маймуни, а една от тях му задига камерата. Резултатът са много нефокусирани кадри, но и няколко удивително ясни близки кадъра, които станаха много бързо viral в интернет. Фотографът се опита да ограничи бързото разпространение на тези, както той смята негови, фотографии и да възпрепятства Уикипедия от това да публикува selfie-то на макака.  Уикипедия обаче излезе с позиция, че щом той не е снимал, следователно той няма авторско право върху снимката. Доколкото маймуната е снимала, никой разпознаваем притежател на авторско право не може да има такова върху резултата от това снимане, казва Уикипедия. И затова selfie-то на макака остава в публичния домейн.
Опитите на човекът-фотограф да накара Уикипедия да свали снимката се оказват неуспешни. Лошата новина за него идва и от решението на Американската служба за авторски права US Copyright Office която постановява, че само творби, създадени от хора, попадат под копирайт разпоредбите на американския закон за авторско право и от него се изключват творби, създадени от маймуни, или животни, без интервенция на човека. Животните нямат copyright  казват и във Великобритания.

Според д-р Ставру обаче:

Казусът възниква именно с оглед на обстоятелството, че макакът не е субект на права, следователно - не може да бъде и автор на произведение на изкуството. Едновременно с това, обаче, решението на Американската служба за авторски права показва и различното отношение, което имаме към животните, в сравнение с отношението ни към останалите вещи. Безспорно признато е, че когато едно произведение на изкуството е "създадено" (генерирано) от компютър, притежател на авторските права върху него е лицето, което е автор на програмата, която го е генерирала. Човекът обаче не може да бъде "автор" на едно животно, поради което и "произведенията", възникнали със спонтанното участие на животното, се разглеждат като "акт на природата". "Произведенията на животните" не са "произведения" на човека и поради това могат свободно да бъдат използвани от всеки (човек). Между човека и произведението на изкуството стои едно въплътено същество с неизцяло изяснен морален статус, който изпраща правото в нови територии.

Целият разговор на Ирина Недева с д-р Стоян Ставру във февуарското издание на рубриката "Правото в нови води" можете да чуете в звуковия файл. Следващата тема очаквайте в началото на март.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правото в ерата на свръхтехнологиите 1 - Евтаназия и отказ от лечение в ерата на свръх технологиите

Стоян Ставру: Отказът от лечение и евтаназията са различни неща Вчера Европейският съд по правата на човека в Страсбург подхвана отново темата „за“ или „против“ отказа от изкуствено поддържане на човешкия живот в така нареченото вегетативно..

публикувано на 08.01.15 в 12:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бакалова и Саша Барън Коен в сцена от „Борат 2“

Мария Бакалова не успя да спечели „Златен глобус“

В категорията „Най-добра актриса в мюзикъл или комедия“ призът грабна Розамунд Пайк за ролята й във филма „Много ми пука“. Другите претенденти в категорията, освен Мария Бакалова за участието й в продължението на Борат, бяха Кейт Хъдсън, Мишел..

публикувано на 01.03.21 в 04:43

Частични избори се проведоха за 10 кметства и 2 общини

Кметове на 10 кметства и на 2 общини се избират днес на частични избори. Разкритите секции са общо 57 , като броят на избирателите по списък е 17 538. В Баните и в Мъглиж се избират кметове на общини. Вотът за кметове на кметства е в Слънчево,..

обновено на 01.03.21 в 02:25
Доналд Тръмп

Първо официално появяване на Доналд Тръмп след края на мандата му

Бившият американски президент Доналд Тръмп произнесе реч пред консерватори във Флорида. Той загатна, че ще се кандидатира отново за Белия дом през 2024 година. Повтори и недоказаните си обвинения, че изборите са му били „откраднати“ от..

публикувано на 01.03.21 в 01:42
Гласоподаватели чакат , за да дадат своя вот - 28 февруари 2021 г.

73% от жителите на Обзор и шест села са поискали да се отделят от община Несебър

При вероятно най-високата избирателна активност на референдум в страната 73 на сто от гласоподавателите в Обзор и шестте села Приселци, Паницово, Раковсково, Козница, Емона и Баня са поискали на референдума, проведен в неделя, отделянето им от община..

публикувано на 01.03.21 в 01:24

332 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

Положителни са малко над 13% от направените 2531 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Най-много са новите случаи в София - 82, следват областите Бургас - с 36 и Варна с 35-ма заразени. В..

публикувано на 01.03.21 в 01:16

Йеменските бунтовници поеха отговорност за ракетните изстрели към Саудитска Арабия

Йеменските бунтовници поеха днес отговорност за вчерашните ракетни изстрели към саудитската територия и заплашиха Саудитска Арабия с нови атаки, предаде БТА като се позова на Франс прес. Саудитската столица Рияд бе разтърсена вчера от няколко експлозии,..

публикувано на 28.02.21 в 23:22

Иран иска гаранции за отмяна на санкции от САЩ преди да преговаря в Европа

Иран заяви, че моментът не е подходящ за предложената от ЕС неформална среща със САЩ за сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. "Предвид неотдавнашните действия и изявления на САЩ и три европейски..

публикувано на 28.02.21 в 23:17