Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кръстев: Съкращенията в НИНКН ще го компрометират

Сегашните съкращенията ще компрометират Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), тъй като той няма да е в състояние да изпълнява задълженията си, каза преподавателят по опазване на архитектурното наследство проф. Тодор Кръстев в коментар на заповедта за намаляване на числеността на персонала на Националния институт за недвижимо културно наследство с 12 щатни бройки от 1-ви март тази година.

В ход е една кампания за демонизиране на Института и тя се води от Божидар Димитров. В многобройни интервюта той твърди, че в Института има 5-6 архитекта със съмнителна квалификация, които са корумпирани, а ИКОМОС-България била най-корумпираната организация в България. Тази поредица от събития има обща цел и една възможна цел е например превръщането на Института в един послушен експертен инструмент, който да изпълнява всякакви поръчки. Друга възможна цел е Институтът да бъде закрит. Тогава решенията за куктурните ценности ще се взимат само на политическо ниво в Министерство на културата и точно това предлага Божидар Димитров. И в двата случая обаче вече всичко може да се случи с българското културно наследство. Трябва да осъзнаем, че добър или лош, защото има много критики към Института, той е единственият експертен държавен орган, призван да брани от името на държавата експертното начало в областта на опазването на културното наследство. В момента се руши една важна институция, каза той.

Проф. Кръстев обясни и ролята на Института: Съкращенията в Института трябва да се разгледат в един малко по-широк контекст. Преди всичко трябва да се зададе въпросът каква е ролята на Института в националната система за опазване и що за Институт е това? Той е единственият у нас държавен експертен орган за опазване на недвижимото културно наследство. Преди всичко функциите му са научни, изследователски и експертни. Без него съдбата на културното наследство е абсолютно несигурна. Без него системата за опазване просто се разпада. Ако няма правила, всичко е възможно. Освен това той има и административни функции за съгласуване на планове, проекти, издава документи, справки, т.е. Институтът има една свръхзадача – да брани културното наследство от името на държавата, според международни принципи на реставрация. Трябва обаче да се запитаме при какви условия се осъществява тази дейност след 1990-а година? Тогава започна един мощен строителен натиск върху историческите центрове. След 2007-а година се появи един нов момент на усвояване на европейски фондове. Беше открита формулата за превръщане на културното наследство в туристическа атракция, но не чрез научна реставрация, а чрез строителство на измислени крепости, т.е. хипотетични реконструкции. Тази практика се ползва с политическа подкрепа. Проблемът е, че това се случва в пълно противоречие с международните принципи, конвенции и т.н., затова експертната общност от реставратори реагира и се противопостави.

Проф. Кръстев смята още, че еднаквото съкращаване на персонала във всички институции означава, че държавата няма приоритети: Загубата на културни и природни ценности и на човешки животи е необратима. Някъде може съкращенията да бъдат 50%, другаде може би изобщо не трябва да има, тъй като това засяга обществения интерес. И двойно да се увеличат бройките на Института, всъщност няма да има особена полза, защото там реално трябва да се направи реформа. Необходим е един цялостен анализ на днешната политика за опазване на културното наследство. В рамките на дебата, трябва да се анализира и днешната система за управление и мястото на Института в нея. На второ място – на тази база трябва да се изработи стратегия за опазване на културното наследство в България. Трето – държавата трябва да помогне на Института да изпълнява своите функции, като го реформира.

Цялото интервю на Лили Маринкова с проф. Тодор Кръстев чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Путин в Санкт Петербург по случай 325-годишнината от създаването на руския военноморски флот

Путин: Флотът ни може да нанесе смъртоносни удари по всеки противник

Руската флота е способна да нанесе смъртоносни удари по всеки противник, заяви президентът на Русия Владимир Путин. На тържествен парад  в Санкт Петербург по случай 325-годишнината от създаването на руския военноморски флот Путин изтъкна, че най-новите хиперзвукови оръжейни системи на Русия са без аналог в света: "Днес руската флота има..

публикувано на 25.07.21 в 20:00

САЩ обмислят нови санкции срещу Беларус

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля възможността за въвеждане на нови икономически санкции срещу Беларус, съобщава Wall Street Journal, като се позовава на съветник на опозиционната лидерка и кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановска. По време на подготовката на посещението на Тихановска в САЩ, служители на..

публикувано на 25.07.21 в 19:41

Ин-Фа връхлетя околностите на Шанхай и Чжоушан

На крайбрежието на Източно Китайско море тайфунът Ин-Фа връхлетя околностите на Шанхай и Чжоушан.  Тайфунът парализира движението в Шанхай и властите бяха принудени да евакуират стотици хора. Всички пътнически полети бяха отменени на две международни летища в града, затворено беше метрото, а движението на високоскоростните влакове беше напълно спряно..

обновено на 25.07.21 в 19:39

В Лагера на Бялото братство ще спазват всички Covid ограничения

В Лагера на Бялото братство, наричан и Лятна духовна школа , чието изграждане до второто  - Рибното езеро, на Седемте рилски езера вече започна, ще се спазват всички ограничения и противоепидемични мерки срещу Covid-19, каза за Националното радио комендантът на лагера Атанас Атанасов. Изграждането на лагера на Бялото братство ще продължи до 31..

публикувано на 25.07.21 в 19:28

Реновират концертната зала „Добрич“

Община Добрич подписа договор за ремонта на концертната зала „Добрич“. Средствата са осигурени от Оперативната програма „Региони в растеж“, а проектът е на стойност от над 2 300 000 лв.  Проектът е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на община Добрич.  Срокът за изпъленние на проекта е 24 месеца. Той включва..

публикувано на 25.07.21 в 19:18

Японска компания изпитва хапчета срещу коронавирус

Японска компания е започнала изпитвания върху хора  на лекарство срещу коронавирус, съобщава Wall Street Journal. От компанията посочват, че хапчетата, които трябва да се пият веднъж на ден, на теория трябва да неутрализират вируса за пет дни. Лекарството блокира активността на ензим, чрез който вирусът се копира в човешките клетки. Японската компания..

публикувано на 25.07.21 в 19:12

Мащабни спасителни операции в Индия

В индийските щати Гоа и Махаращра се провеждат широкомащабни спасителни операции след падналите близо по 600 литра дъжд на квадратен метър. Потвърденият брой на жертвите е 127. Повечето от тях са в щата Махаращра, югоизточно от Мумбай, където пороят е разрушил десетки домове.  Сред загиналите са и 8 пациенти с Covid-19, след като бурята прекъснала..

обновено на 25.07.21 в 18:35