Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кръстев: Съкращенията в НИНКН ще го компрометират

Сегашните съкращенията ще компрометират Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), тъй като той няма да е в състояние да изпълнява задълженията си, каза преподавателят по опазване на архитектурното наследство проф. Тодор Кръстев в коментар на заповедта за намаляване на числеността на персонала на Националния институт за недвижимо културно наследство с 12 щатни бройки от 1-ви март тази година.

В ход е една кампания за демонизиране на Института и тя се води от Божидар Димитров. В многобройни интервюта той твърди, че в Института има 5-6 архитекта със съмнителна квалификация, които са корумпирани, а ИКОМОС-България била най-корумпираната организация в България. Тази поредица от събития има обща цел и една възможна цел е например превръщането на Института в един послушен експертен инструмент, който да изпълнява всякакви поръчки. Друга възможна цел е Институтът да бъде закрит. Тогава решенията за куктурните ценности ще се взимат само на политическо ниво в Министерство на културата и точно това предлага Божидар Димитров. И в двата случая обаче вече всичко може да се случи с българското културно наследство. Трябва да осъзнаем, че добър или лош, защото има много критики към Института, той е единственият експертен държавен орган, призван да брани от името на държавата експертното начало в областта на опазването на културното наследство. В момента се руши една важна институция, каза той.

Проф. Кръстев обясни и ролята на Института: Съкращенията в Института трябва да се разгледат в един малко по-широк контекст. Преди всичко трябва да се зададе въпросът каква е ролята на Института в националната система за опазване и що за Институт е това? Той е единственият у нас държавен експертен орган за опазване на недвижимото културно наследство. Преди всичко функциите му са научни, изследователски и експертни. Без него съдбата на културното наследство е абсолютно несигурна. Без него системата за опазване просто се разпада. Ако няма правила, всичко е възможно. Освен това той има и административни функции за съгласуване на планове, проекти, издава документи, справки, т.е. Институтът има една свръхзадача – да брани културното наследство от името на държавата, според международни принципи на реставрация. Трябва обаче да се запитаме при какви условия се осъществява тази дейност след 1990-а година? Тогава започна един мощен строителен натиск върху историческите центрове. След 2007-а година се появи един нов момент на усвояване на европейски фондове. Беше открита формулата за превръщане на културното наследство в туристическа атракция, но не чрез научна реставрация, а чрез строителство на измислени крепости, т.е. хипотетични реконструкции. Тази практика се ползва с политическа подкрепа. Проблемът е, че това се случва в пълно противоречие с международните принципи, конвенции и т.н., затова експертната общност от реставратори реагира и се противопостави.

Проф. Кръстев смята още, че еднаквото съкращаване на персонала във всички институции означава, че държавата няма приоритети: Загубата на културни и природни ценности и на човешки животи е необратима. Някъде може съкращенията да бъдат 50%, другаде може би изобщо не трябва да има, тъй като това засяга обществения интерес. И двойно да се увеличат бройките на Института, всъщност няма да има особена полза, защото там реално трябва да се направи реформа. Необходим е един цялостен анализ на днешната политика за опазване на културното наследство. В рамките на дебата, трябва да се анализира и днешната система за управление и мястото на Института в нея. На второ място – на тази база трябва да се изработи стратегия за опазване на културното наследство в България. Трето – държавата трябва да помогне на Института да изпълнява своите функции, като го реформира.

Цялото интервю на Лили Маринкова с проф. Тодор Кръстев чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39