Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зубин Мета и Израелската филхармония с философски прочит на "Кармен"

Мнозина от гостите на Тел Авив мечтаят да попаднат на концерт на Израелската филхармония. Често дирижират гости от различни страни, но най-очаквани все пак остават изпълненията на оркестъра под палката на несменяемия главен диригент Зубин Мета. Цените на билетите са астрономически, но като жест към любителите на музиката за репетициите се продават и евтини билети (за около 20 българки лева).


За концертно изпълнение на операта "Кармен" от Бизе в Тел Авив разказва кореспондентката на БНР в Израел Феня Декало. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивален оркестър

Елитни музиканти празнуват 40-годишнината на "Аполония" в Созопол

В Созопол са в разгара си Празниците на изкуствата „Аполония“. Те започнаха официално на 28 август и ще продължат до 7 септември.  Изданието е специално, защото с него се отбелязват 40 години от началото.  Много шедро е това издание на „Аполония“ – на събития, нови проекти, емоции. Като на празник, защото голямото семейство на изкуствата..

публикувано на 04.09.24 в 17:47
Фантомът на операта

Кой кой е зад “Фантомът на операта“

След огромния си успех у нас през месец април, най-грандиозната пътуваща продукция на мюзикъла "Фантомът на операта" от А. Л. Уебър отново се играе в зала 1 на НДК /от 29-и август до 5-и септември/. Предаването за музикално-сценични изкуства на програма “Хоризонт“ на БНР “Каста дива“ Ви предлага отзвук от първия спектакъл от новата поредица и..

публикувано на 04.09.24 в 14:43

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 13 -то издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: - Кой кой е във великолепната продукция на "Фантомът на операта" от А.Л.Уебър, която отново се играе в зала 1 на НДК /от 29-и август до 5-и септември/ след огромния  успех през месец април - срещи с режисьора..

обновено на 04.09.24 в 13:54
Константин Илиевски и Светлина Стоянова

Отзвук от откриването на Празниците на изкуствата Аполония

Привилегията да поставят началото на специалното издание, с което фестивалът празнува своята 40-годишнина, беше на Симфоничния оркестър на БНР и неговия главен диригент Константин Илиевски, а за солистка беше поканена блестящата оперна певица Светлина Стоянова. Атмосферата в Созопол беше празнична. Под звездите в Амфитеатъра се бяха събрали..

публикувано на 04.09.24 в 13:31

Андреа Бочели с нов албум и юбилейно турне

През 2024 г. знаменитият италиански тенор Андреа Бочели празнува 30-годишен творчески път с нов албум – Duets, и юбилейно турне, в което предстои концерт в София на 14-и септември на стадион “Васил Левски“. Андреа Бочели е роден в Тоскана - родината на Пучини и Маскани. По време на детството си в малко селце близо до Пиза, той получава пълна..

публикувано на 03.09.24 в 18:53

"Триумф" с Мария Бакалова е българското предложение за "Оскар"

Филмът "Триумф" с участието на Мария Бакалова е българското предложение за награда "Оскар". Решението е взето единодушно от петимата членове на комисията за избор на национална номинация, съобщават от Националния филмов център.  Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е копродукция между България и Гърция. Мария Бакалова е и продуцент на..

публикувано на 03.09.24 в 13:24

11 художници участват в пленера "Хартията – Същност и намеса" в Добрич

През тази седмица в Художествената галерия в Добрич се провежда пленер под надслов "Хартията – Същност и намеса". Участие в творческата инициатива вземат 11 художници от Добрич и страната, чиято задача е да сътворят художествено произведение от сферата на визуалното изкуство от хартия, без ограничение за начина и подхода към материала.  В..

публикувано на 02.09.24 в 15:30