Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем посланици настояват за подобряване на управлението на съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Подобряването управлението на съдебната власт е спешен въпрос. Това се посочва в съвместно изявление на посолствата на Франция, Нидерландия, Белгия, Австрия, Дания, Финландия и Великобритания. За пореден път посланиците излизат с писмо до медиите по повод доклада на Еврокомисията за борбата с корупцията и организираната престъпност.

Посланиците призовават за промяна на структурата на Висшия съдебен съвет. Самата институция може да демонстрира водеща роля в тези реформи, като се съсредоточи върху проблемите с разпределението на делата, провалите в интегритета и неправомерното политическо или друго влияние върху магистратите, смятат посланиците Ксавие Лапер дьо Кабан, Том ван Оорсхот, Аник ван Калстър, Роланд Хаузер, Кристиан Кьонигсфелд, Хари Салми и временно управляващата британското посолство Сара Райли.

Намеренията за реорганизация на прокуратурата трябва да бъдат изпълнени. Реорганизацията на сектор сигурност трябва да доведе до видими и конкретни резултати в работата по нови и висящи дела, водещи до заключения и присъди, пише още в писмото. Необходими са специфични действия по отношение на делата с висок обществен интерес, като например случая с КТБ.

Дипломатите настояват за нова силна и ефективна институционална рамка за борба с корупцията, която да е с достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение. Примери от други страни в региона показват, че реална  промяна е възможна. Очакването на посланиците е България да постигне съществен напредък до лятото на 2015-а г.

Повечето от правителствата на тези европейски членки блокират присъединяването на България към Шенген заради корупцията.

Към момента няма официален коментар от българското външно министерство по повод призива на чуждестранните дипломати в София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министър Иванов: Истинската съдебна реформа е въпрос на политическа и институционална отговорност

Изминаха 100 дни от началото на второто правителство на Бойко Борисов и управляващите са на мнение, че са отворили „широк фронт от реформи”, въпреки критиката на опозицията и бизнеса, че те липсват. Едни от най-належащите са в областта на съдебната..

публикувано на 17.02.15 в 09:45

Павлина Панова: Не трябва да се прави отстъпление от стратегията за съдебна реформа

При избора трябва да са водещи идеите за ВКС, но стратегията на евентуалния кандидат за управлението на съда не може да бъде отделена от общата стратегия за съдебната реформа в България. Трябва да се оценяват и двете неща, но различното мислене и..

публикувано на 25.01.15 в 12:22

Константин Пенчев: Стратегията за съдебна реформа трябва да мине с промени в Конституцията

Колкото повече не правим нищо по отношение на съдебната реформа, толкова повече се задълбочават проблемите и излизат периодични кризи. Това заяви в предаването „12+3“ омбудсманът Константин Пенчев . Надявам се този път наистина да има реформа...

публикувано на 20.01.15 в 14:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германските БМП

Германски БТР-и са участвали в атаката на Украйна в Курск

В атаката на Украйна в граничния район на Курск са участвали и германски БТР-и. Това става ясно от кадри, направени с дрон, които показват и германски бронетранспортьори Marder, участващи в офанзивата на руска територия.  Според докладите на германския..

публикувано на 09.08.24 в 14:53
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Не виждам оптимизъм, от задкулисието не желаят да осигурят условия да излезем от кризата

Искрено казано не виждам основание за оптимизъм и след изборите. В навечерието на предстоящите избори нямаме сериозна промяна на политическата сцена, която да ни обнадеждава, че отнякъде може да дойде нова политическа сила с програма и да внесе..

публикувано на 09.08.24 в 14:52
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Министър Гвоздейков не е получавал предложение за участие в новото служебно правителство

Служебният министър на транспорта и съобщенията от кабинета "Главчев" Георги Гвоздейков не е получавал предложение   за участие в новото служебно правителство с кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Ако бъде   поканен, той ще иска да..

публикувано на 09.08.24 в 14:41
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на..

публикувано на 09.08.24 в 14:03
Д-р Бисера Котевска

Д-р Бисера Котевска: Децата не трябва да използват козметика под 13-годишна възраст

Д-р Бисера Котевска от болница "Токуда" свидетелства, че е паднала възрастта на децата, ползващи козметика .  "8-9 - годишни започват да си купуват различни козметични продукти. Гледат социалните мрежи. Основна тема на инфлуенсърите е как да..

публикувано на 09.08.24 в 14:00