Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев обсъди проблемите на българското малцинство в Сърбия

Срещата Плевнелиев - Вучич
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев, който бе на двудневно посещение в Сърбия, заяви, че проблемите с българското  малцинство трябва да бъдат решавани съвместно със сръбските власти. По време на визитата си Плевнелиев се срещна и с представители на българската общност в западната ни съседка.

Президентът разговаря с лидерите на българската общност в посолството ни в Сърбия. Той ги запозна с разговорите си със сръбския президент и премиер Томислав Николич и Александър Вучич по време на своето посещение в западната ни съседка. Президентът Николич е заявил, че въпросът с учебниците за изучаване на българския език е решен и те са отпечатани вече. 

Росен Плевнелиев отбеляза, че най-късно през юни ще има съвместно заседание на българското и сръбското правителство, което ще се проведе в Сърбия. Двамата президенти ще посетят в скоро време региона с българско малцинство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Възраждане" искат пожизнени премии и за треньорите, подготвили параолимпийски медалисти

"Възраждане" са внесли предложение за промени в закона, с които треньорите, които са подготвили параолимпийски медалисти, също ще имат право на пожизнена месена премия.  В Закона за физическото възпитание и спорта са предвидени премии за олимпийските медалисти и тези от параолимпиади, които са прекратили активната си състезателна дейност. Премия..

публикувано на 10.08.24 в 14:02

Агенцията по вписванията е отказала да впише новото ръководство на IV градска болница

Агенцията по вписванията е отказала да впише новото ръководство на Четвърта градска болница по решението на Столичния общински съвет за вливането на болницата във 2-ра градска. Това става ясно от разпространена позиция на председателя на Съвета Цветомир Петров.  В нея се казва, че решението за сливането на двете болници е било наложено силово от..

публикувано на 10.08.24 в 13:43

Природолюбители събраха десетки чували с отпадъци в Пирин

Инициативата "Промени картинката" събра десетки чували с отпадъци в Пирин планина. Събитието се проведе в рамките на Международния Банско джаз фестивал.  Десетки любители на природата почистиха района около основния път за ски зоната и хижите , както и покрай река Глазне, където е основния туристопоток. Колегите от "Външни предавания" на БНР..

публикувано на 10.08.24 в 13:38

Над 2120 военнослужещи с 426 единици техника са участвали в гасенето на пожарите

Над 2120 военнослужещи с около 426 единици техника от различни формирования на Сухопътните войски участваха в гасенето на пожари в различни области на страната. Военнослужещите действат без прекъсване от 12 юли до днес, 10 август, заедно с колегите си от Военновъздушните сили, пожарникарите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 10.08.24 в 13:35

Протести срещу расизма в Обединеното кралство

Протести срещу расизма ще се проведат по-късно днес в цялото Обединено кралство,  включително пред офиса на партията на Найджъл Фараж. Националното движение "Да се изправим срещу расизма" /Stand Up To Racism/ е основният организатор на инициативата. Напрежението остава високо през този уикенд, като полицията разполага с информация, че са..

публикувано на 10.08.24 в 13:24

Издирват истории, свързани с Пенчо Семов и вилата му в Габрово

Екипът, заел се да върне към живот някогашната вила на видния индустриалец Пенчо Семов в Габрово, издирва истории, свързани с мястото и големия дарител. Намеренията на инвеститора са в сградата да бъде обособена музейна част.  Реставрацията на 4-етажната вила на видния индустриалец Пенчо Семов започна, след като преди две години сградата с..

публикувано на 10.08.24 в 13:21

По шестима са се борили за едно работно място през юни

През месец юни за едно свободно работно място са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на Агенцията по заетостта. Най голяма е била конкуренцията в областите Габрово и Хасково, там  за една позиция кандидатите са били по 14 , а в Ловеч по 13. Видин отново е областта с най висока безработица - 15 процента, а в Монтана тя..

публикувано на 10.08.24 в 13:10