Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 чуждестранни туристи са убити при атаката в Тунис

| обновено на 18.03.15 в 21:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС
22 души, сред които 20 туристи, са загинали при нападението срещу музея "Бардо" в столицата на Тунис, обяви вътрешното министерство на страната. Сред жертвите има италиански, полски, френски, германски и южноафрикански граждани. Тунизиец и полицай също са сред жертвите.

Президентът Бежи Каид Есебси обяви, че са взети мерки за предотвратяване на нови атаки.

Според премиера Хабиб Есид нападението в столицата цели да дестабилизира страната:

Други държави не са доволни, защото Тунис успя. И те искат да навредят на страната ни. Затова е наш дълг да се защитим.

Говорител на вътрешното министерство на Тунис съобщи, че спасителната операция е приключила и тунизийските сили за сигурност са освободили всички заложници от музея "Бардо".

По данни на властите двама или повече въоръжени с автомати Калашников мъже нахлули в музея "Бардо" на Тунис, който се помещава в сградата на парламента. По време на нападението в музея е имало около 100 туристи, но повечето били евакуирани.

Френският премиер Манюел Валс осъди терористичното нападение, а президентът Франсоа Оланд потвърди подкрепата на страната си за Тунис.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горица Грънчарова–Кожарева: От утре започвам разговори със сегашните министри и с други експерти

В първата си изява пред медиите, след като получи мандата за сътавяне на правителство, Горица Грънчарова – Кожарева каза: Датата за предсрочния вот е ясна: 20 октомври - пред урните и машините "Президентът Румен Радев ми връчи мандат за съставяне на служебно правителство. Поех този ангажимент. Имайки предвид в ситуацията, в която се намира страната..

публикувано на 09.08.24 в 11:38
Костадин Костадинов

Костадинов: Горица Кожарева не взема тези решения самостоятелно

В коментар за избора на президента на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов припомни скандала около освобождаването на бившия председател на Сметната Палата Цветан Цветков и назначаването й на поста. "Помните, че Конституционният съд се изказа, че уволнението на бившия шеф на Сметната палата..

публикувано на 09.08.24 в 11:22

Младежи в реанимация, вероятно са се натровили с алкохол и употребили райски газ

Четирима младежи от Петрич са настанени в болница със съмнение за алкохолно натравяне и употреба на райски газ. Вчера на спешния телефон 112 е получен сигнал, че на пейка в градска градина на Петрич лежи младеж. От пристигналите незабавно полицейски служители и екип на Спешна помощ, намясто са установени четирима младежи от гр. Петрич,..

публикувано на 09.08.24 в 10:53

Напълно потушен е пожарът между Църварица и Илия

Напълно ликвидиран е пожарът, който възникна на 2 август в землището на граничните села Църварица и Илия, казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Пожарът е обхванал 1700 дка смесена хора. За потушаването му бе насочен значителен ресурс от служители на пожарните служби от областта, както и екипи от РСПБЗН Сливен, Бургас и..

публикувано на 09.08.24 в 10:38

Заради пожара: Евакуираха туристите от 9 села на остров Крит

Туристите от 9 села на остров Крит бяха евакуирани заради пожара от вчера. Няма пострадали. Пожарникарите успяха да спрат разрастването на огъня към населени места. Настаниха евакуираните жители и туристи от девет села на безопасно място. На огнения фронт са мобилизирани 290 пожарникари, десетки водоносни коли, военни части и доброволци...

публикувано на 09.08.24 в 10:21

11 загинаха при автобусна катастрофа край Анкара

11 души загинаха рано тази сутрин при катастрофа с автобус край Анкара. 24-ма души са ранени, съобщи губернаторът на столичния регион. От обществения телевизионен канал TRT уточняват, че автобусът се е блъснал в колона под мост. На място са пристигнали спасителни и медицински екипи. Причините за инцидента се разследват. По..

публикувано на 09.08.24 в 09:52
Диян Стаматов

Диян Стаматов: Добре е да се обмисли 15-20 % увеличение на учителските заплати в бюджета

Добре е да се обмисли 15-20 % увеличение на учителските заплати в следващия бюджет. Това обясни пред БНР Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София. "Говореше се за 125% от средната брутна работна заплата за страната, но на този етап те са..

публикувано на 09.08.24 в 09:35