Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2540 данъчни декларации в Стара Загора са внесени с ПИК и електронен подпис

2540 данъкоплатци в област Стара Загора са спестили от данъка си за довнасяне, като са подали годишните си декларации с ПИК (1125 лица) или Е-подпис (1415 лица), съобщиха от пресцентъра на НАП.

За страната общо 2,2 млн. лв. данък върху доходите са спестили 30 134 клиенти на агенцията, подавайки декларациите си по електронен път. Това показват обобщените данни на НАП от кампанията до сега. Общо подадените декларации за облагане на доходите в цялата страна към 31 март 2015 г. са 200 000, като 36% от тях са получени чрез интернет, което е близо 3 пъти повече в сравнение с миналата година.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като до тогава трябва да се плати и дължимия данък. От НАП напомнят на своите клиенти, че най-лесно гражданите могат да подадат декларации с персонален идентификационен код. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента са издадени близо 250 000 персонални кода на физически лица.

Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица. Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.