Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По 200 лева ще получи всеки миньор от "Мини Марица-изток" за Великден

Снимка: БГНЕС

По 200 лева ще получи всеки миньор от "Мини Марица-изток" за Великден, въпреки че топлоцентралите от източномаришкия енергиен комплекс дължат на дружеството 326 милиона лева. Това съобщи за "Хоризонт" неговият изпълнителен директор инж. Андон Андонов.

"ЕЙ И ЕС" дължат на мините 156,6 милиона лева, а “Контур Глобал“ – 49,3 милиона лева.

На среща с министър Теменужка Петкова инженер Андонов е получил уверение, че дружеството ще получи парите си, след като завършат преговорите с американските централи и след като НЕК вземе кредит, за да разплати задълженията си към тях, които са около 800 милиона лева. Но вече четири дни след края на определения от правителството срок за тези преговори, резултат от тях няма.

72 милиона лева на "Мини Марица-изток" дължи и държавната ТЕЦ-2, която е на свободния енергиен пазар, както и "Брикел", които не са изплатили на въгледобивното дружество 48,5 милиона лева. От началото на април са напълно възстановени четирите жп линии в Рудник 1, отводняването му продължава, но това не пречи на добива на въглища.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Все повече чужди дипломати подкрепят позицията на Скопие за българите в Конституцията

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски обяви, че все повече чужди дипломати приемат позицията на Скопие, че българите трябва да бъдат вписани в Конституцията, след българският парламент ратифицира споразумението за присъединяване на страната към ЕС. Той даде интервю за местната телевизия Сител. В него той каза още, че докато..

публикувано на 18.10.24 в 13:15

1000 бюлетини са доставени за кметския вот в село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини Вече са доставени 1000 бюлетини. В две..

публикувано на 18.10.24 в 12:58

Ученици от СМГ организират благотворително "лов на съкровища" в София

На "Два хода напред", или т. нар "лов на съкровища", могат да се отдадат столичани и да подпомогнат финансово проекта "Млад учен" на ученици от СМГ. Тази неделя в столицата ще бъде организирано благотворителното състезание, в което ще участват отбори от 2 до 6 души. Участниците плащат билет от 10 лв., а при желание може да се..

публикувано на 18.10.24 в 12:32

Във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини

При засилена полицейска охрана в областната управа във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини и изборните книжа за десетте общини за вота на 27 октомври.  Получените бюлетини са с 20 000 по-малко от поисканите с решение от Районната избирателна комисия. Няма основание за притеснения, посочи за БНР Йоана Иванова, секретар на РИК - Велико..

публикувано на 18.10.24 в 12:26
Доналд Тръмп

Тръмп: Зеленски не биваше да допуска да се разгори тази война

Кандидатът на Републиканската партия за президент на Съединените щати Доналд Тръмп отправи обвинения срещу украинския президент Володимир Зеленски, че не е положил достатъчно усилия за предотвратяване на войната с Русия, а сега не намира решение за изход от нея.  "Но това не означава, че не искам да му помогна, защото съм загрижен за съдбата..

публикувано на 18.10.24 в 12:16
Сателитна снимка на военен конвой в района на Иванков, Киевска област

Южнокорейското разузнаване: Северна Корея има намерение да изпрати 12 000 военни в Украйна

Южнокорейското разузнаване обяви, че Северна Корея има намерение да изпрати 12 000 военни в Украйна, съобщава агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс. Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че Южна Корея е враждебна страна, а севернокорейската агенция КЦТА разпространи снимки, на които се вижда как той се съветва с високопоставени..

публикувано на 18.10.24 в 12:13

Българската мафия - сред най-опасните в Гърция

Журналистическо проучване постави българската мафия сред 10-те водещи организирани престъпни групи в Гърция. Според гръцките медии често български и румънски престъпни групи действат съвместно.  Те са специализирани по телефонни измами, кражби в транспорта и закрила на пристъпни лица. Като най-жестока се посочва турската мафия, която..

публикувано на 18.10.24 в 11:46