Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева: „Винаги се вълнувам, когато пея у дома“

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Красива, талантлива, заредена с радост и позитивизъм, Соня Йончева пристигна в София няколко дни преди концерта си със Софийската филхармония. Събитието е навръх Цветница – 5 април, от 19 часа в зала „България“. В програмата са включени творби от Масне и Пучини. Ще прозвучат и дуети, в които звездата на Метрополитън опера е заедно със своя брат – Марин Йончев, певец и композитор. Диригент е Доминго Хиндоян – работил с престижни оркестри, първи асистент на Даниел Баренбойм в Staatsoper – Берлин за сезон 2014-2015 г. А от около две години и „български зет“ – маестро Хиндоян е съпруг на очарователната българка. Двамата са тук, заедно с шестмесечния си син.

Ето и какво каза Виктор Стоянов, директор на Софийската филхармония:


Тази приятна изненада за българската публика успяхме да организираме заедно с фондация „Америка за България“. Соня Йончева е сред най-големите оперни звезди на световната сцена. Прави наистина шеметна кариера в момента, програмата й е запълнена за години напред. Въпреки това намери време, за да дойде в родината си и да зарадва почитателите на класическата музика. Това е първият концерт от цяла поредица, която сме планирали. Нашият стремеж е да поднасяме на слушателите все повече и все по-качествени концерти.


През последните години Соня Йончева прави наистина блестяща кариера, която се развива особено активно след победата в “Опералия” –  конкурса, организиран и дирижиран от Пласидо Доминго. Днес я представят като „една от най-бляскавите млади звезди на оперния небосклон“.

Щастлива съм, че ще бъда на сцената на зала „България“ с моите близки. С вълнение очаквам концерта и срещата с нашата публика – каза Соня Йончева и още:


България е моят дом. Дори когато дълго съм живяла далече оттук, това не се променя. Тук са семейството ми, близките ми. Чувствам дълг да разказвам на света, че тук има и винаги е имало големи таланти в операта, в класическата музика. И не само това.  България се грижи за тяхното развитие , подкрепя ги. Това, което искам да кажа на всички е, че аз съм преди всичко българка. Пред чуждестранните медии винаги го подчертавам и държа да го споменават в публикациите си. Искам да запазя у себе си тази вярност към моя народ и към страната, от която съм тръгнала. Помня, че когато започна обучението ми по оперно пеене, тук имаше много конкурси. На един от тях изпълних ария от операта „Айка“ на българския композитор Парашкев Хаджиев. Беше невероятно преживяване за мен. Много обичам и „Синеоката“ – песен от Георги Златев-Черкин. Пеехме я с моята учителка в Пловдив Нели Койчева. Тук е мястото да й благодаря. Тя не само ме учеше, закриляше ме като майка. Придружаваше ме на всички конкурси и шофираше дори нощем, за да мога аз да съм свежа и отпочинала на сутринта и да мога да пея добре. Тя живее сега в Япония, но си пишем и нейните съвети са много ценни за мен. Бих искала някой ден да направя цяла програма от български творби. Хората по света са любопитни, искат да открият всички цветове в гласа на оперните артисти. А когато човек пее на родния си език, показва различна страна от таланта си.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.