Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агнета без свидетелства за произход са открити в кланица в Търговищко

| обновено на 09.04.15 в 20:12
Снимка: Радио ВИДИН

30 агнета без свидетелство за произход и без ушна маркировка са открити в кланица в село Здравец край Търговище. На мястото беше извършена внезапна проверка от експертите от Областната дирекция за безопасност на храните и Икономическата полиция.

Според доктор Анелия Цонева, ръководител на областната дирекция, агнетата са оставени на отговорно пазене, обектът е запечатан, а това е второ нарушение само за една седмица. На собственика ще бъде връчен акт за административно нарушение.

Официалният лекар, който отговаря за кланицата, е уведомил началник-отдела и веднага сме влезли във връзка с икономическа полиция. Установяват 30 броя агнета, без ветеринарно-медицинско свидетелство за произход, без индивидуални ушни идентификатори. Издадено е разпореждане за спиране на дейността на кланицата само, не и на транжорната. Предстои връчване на акт за установеното административно нарушение, посочи Цонева.

Собственикът на фирмата Славчо Славчев демонстративно раздаде на случайни граждани около два тона месни продукти в знак на несъгласие със затварянето на предприятието и е разтревожен за съдбата на запорираните животни.

Ние се обадихме до началник-отдел хуманно отношение в Министерството на земеделието и храните. Той ни каза, че нямат право ОДБХ, каза Славчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

По-малко агнета заради ранния Великден

По-малко български агнета за Великден ще има на пазара тази година. Причината е в заболяването син език и в по-ранното настъпване на празника, коментира за Радио Стара Загора Бисер Чилингиров, председател на Асоциацията на овцевъдите в България. Към..

публикувано на 09.04.15 в 14:11

Внимавайте при продажбата на агнета, съветва полицията

Внимавайте при продажба на домашни животни , предупреждават служителите на реда. "Препоръчваме на стопаните да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. С наближаването на..

публикувано на 06.04.15 в 16:24

"Извън протоколно" за агнетата и телетата

Защо е важно да се премахне тормозът и рекетът на границата за българските животновъди и те да пробият на  турския пазар?  Подчертавайки, че няма спор, че агнетата и телетата ни са най - добри, премиерът Бойко Борисов разкри особеностите на този вид..

публикувано на 27.03.15 в 13:36

Агенцията по храните в Кюстендил глобява с минимум 500 лева за нерегламентирано клане на агнета по Гергьовден

Агенцията по храните в Кюстендил ще глобява с минимум 500 лева за нерегламентирано клане на агнета по Гергьовден. Такова месо ще бъде конфискувано и предавано за изгаряне в екарисаж, обяви директорът на областната служба на агенцията Първан Дангов. Той..

публикувано на 04.05.14 в 16:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. След почти 7 часа чакане да стартира процедурата..

публикувано на 02.09.24 в 16:16
Панорамен изглед към крепостта при с. Дебнево, след приключване на тазгодишните проучвания

Археолози откриха в Дебнево златни монети от времето на Юстиниан Велики

Археолози от Националния исторически институт, с музей към БАН, откриха при разкопки в троянското село Дебнево златни монети от времето на император Юстиниан Велики. След 32 годишно прекъсване, през 2019 г. проучванията в Калето са подновени...

публикувано на 02.09.24 в 16:06

Турция е отправила официално искане да се присъедини към БРИКС

Турция е отправила официално искане да се присъедини към групата държави с бързоразвиващи се пазарни икономики БРИКС, предаде Блумбърг. Югоизточната ни съседка цели да засили влиянието си на глобално равнище и да установи нови отношения отвъд..

публикувано на 02.09.24 в 16:03
Ракетна система

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" на Украйна

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" (Patriot) на Украйна. Проектът трябва да бъде разгледан спешно от парламента в Букурещ, съобщава Радио Румъния, цитирано от Ройтерс. Говорителят на кабинета..

публикувано на 02.09.24 в 15:56

Линейки обикалят: Не е завършената система за връзка между Спешната помощ и болниците

Заради незавършената система за комуникация между Спешната помощ и болниците у нас, се налага линейка с пациент с инсулт да обикаля между няколко лечебни заведения, за да се намери свободно легло и да се осигури лечение.  Този стар проблем..

публикувано на 02.09.24 в 15:47

Гана ще увеличи с почти 45% цената на произвежданото какао за следващия земеделски сезон

Гана, която е държавата на второ място в света по производство на какао, ще увеличи с почти 45% цената, гарантирана от държавата, и изплащана на фермерите на какао за следващия земеделски сезон. Това са заявили два неназовани осведомени..

публикувано на 02.09.24 в 15:43

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред затворените врати на ЦИК

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред входа на Народното събрание, където се помещава Централната избирателна комисия (ЦИК). Сградата е охранявана от жандармерия. Все още не са допуснати да влязат представителите на..

публикувано на 02.09.24 в 15:30