Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

700 души вероятно са загинали след потъването на кораб с имигранти в Средиземно море

| обновено на 19.04.15 в 14:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 700 души най-вероятно са загинали след потъването на кораб с имигранти край либийското крайбрежие миналата нощ. 28 души са били спасени при инцидента, станал в непосредствена близост до либийски води, на 120 мили от южния италиански остров Лампедуза. Предполага се, че корабът е потънал след струпване на хората в единия му край при наближаването на търговски кораб.

Плавателният съд е потеглил от Египет. Подал е сигнал за съдействие към специален оперативен център в Рим. От там, търговски кораб под португалски флаг е бил помолен за оказване на помощ. В своята безнадежност при приближаването му, бежанците се скупчили на единия борд на превозващото ги корабче, което се преобърнало. Спасителните дейности са започнали веднага. В тях участват плавателни съдове и хеликоптери на италианската брегова охрана, както и търговски кораби, общо 17 на брой. За пореден път, папа Франциск осъди случващото се с бежанците в Средиземно море, отправяйки апел към всички политически сили да се заемат с решаването на проблема.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕС свиква спешна среща на министрите на външните и вътрешните работи след трагедията в Средиземно море

ЕС свиква спешна среща на министрите на външните и вътрешните работи след последната злополука с потънал кораб с имигранти в Средиземно море край Лампедуза.  Докато продължава да има войни и трудности в съседство около нас, хората ще продължават да търсят..

публикувано на 19.04.15 в 16:00

Франсоа Оланд призова за спешно заседание на външните и вътрешните министри от ЕС

Френският президент Франсоа Оланд призова външните и вътрешните министри на държавите от ЕС да проведат спешно заседание, след като стана ясно, че близо 700 имигранти вероятно са се удавили, след като корабът им се преобърна в Средиземно море. В интервю..

публикувано на 19.04.15 в 15:44

Продължава спасителната операция в Средиземно море

Италианската брегова охрана продължава спасителната операция в Средиземно море, където потъна кораб с близо 700 бежанци. Това стана на 200 километра южно от италианския остров Лампедуза. Операцията все още е за спасяване, но с времето ще стане само за..

публикувано на 19.04.15 в 17:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Контраадмирал Кирил Михайлов

Контраадмирал Михайлов: Строителството на двата многоцелеви патрулни кораба върви по план

51 военни и цивилни служители на Военноморските сили бяха наградени от командира на ВМС   контраадмирал Кирил Михайлов, от кмета на Варна Благомир Коцев и от проф. Андрияна Андреева - областен управител на Варненска област. Поводът е предстоящият..

публикувано на 09.08.24 в 16:17

Държавният резерв отпуска над 37 000 литра вода за община Горна Оряховица

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДАДРВВЗ) ще предостави 37 044 литра бутилирана вода на община Горна Оряховица, съобщават от пресцентъра на агенцията. Помощта се предоставя след решение на Министерски съвет от 8-и..

публикувано на 09.08.24 в 16:08

Село Стрелец чака от Държавния резерв над 37 тона бутилирана вода за пиене

Село Стрелец в община Горна Оряховица чака от Държавния резерв над 37 тона бутилирана вода за пиене. В населеното място е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието. Според заповед на управителя на ВиК "Йовковци" в Стрелец..

публикувано на 09.08.24 в 15:31

Главчев се е отказал от нов премиерски мандат заради спекулации около неговото име

Действащият служебен премиер Димитър Главчев, заяви, че е решил да се откаже от нов мандат, тъй като смята, че около името му са се появили спекулации. Главчев обяви, че след назначаването на новото служебно правителство ще се върне в Сметната..

публикувано на 09.08.24 в 15:20
Камен Невенкин

Камен Невенкин: Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия

Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия .  Това каза пред БНР специалистът по военна история Камен Невенкин и обясни, че едната, "която ще продължат да осъществяват и за в бъдеще, това са удари срещу летищата ,..

публикувано на 09.08.24 в 15:09

Обявено е извънредно положение в руската Курска област

Извънредно положение е обявено в руската Курска област, откъдето започна украинската офанзива по-рано тази седмица. Москва изпрати допълнителни сили в района около град Суджа в Курска област за противодействие на украинската офанзива. От руското..

публикувано на 09.08.24 в 15:03
Германските БМП

Германски БТР-и са участвали в атаката на Украйна в Курск

В атаката на Украйна в граничния район на Курск са участвали и германски БТР-и. Това става ясно от кадри, направени с дрон, които показват и германски бронетранспортьори Marder, участващи в офанзивата на руска територия.  Според докладите на германския..

публикувано на 09.08.24 в 14:53