Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските министри одобриха спешен план за действие за кризата с мигрантите

| обновено на 20.04.15 в 21:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските министри на външните и вътрешните работи одобриха спешен план за действие, който има за цел да предотврати нови трагедии в Средиземно море, без да допуска увеличаване на нелегалната имиграция в Евросъюза. Той съдържа 10 мерки, някои от тях са финансови и организационни, други предвиждат работа на място в страните - източници на миграционен натиск към Европа.

На първо място, има широк консенсус за необходимостта от борба с трафикантите на хора. На второ място, договорихме се за нуждата да засилим усилията за спасяване на мигрантите, пристигащи по море. Третият аспект е необходимостта да споделим отговорността вътре в Европейския съюз по отношение на разселването на бежанците, обясни след срещата на министрите върховният представител на Евросъюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

За съвместните операции, които осъществяват в момента страните от Евросъюза на територията на Средиземно море, ще има повече пари, персонал и техника, а зоната на действие на тези операции ще бъде разширена в посока Северна Африка. В момента наблюдателната операция "Тритон" обхваща само европейските териториални води.

Ще се обмислят планове за спешно пренасочване на бежанците и търсещите убежище, както и за прехвърляне на определен брой от тях в други страни-членки – идеята е това да става на доброволен принцип. В Италия и Гърция ще бъдат изпратени екипи на европейската дипломатическа служба, които да помагат при обработката на документите за бежански статут, а страните-членки ще вземат и събират в бази данни пръстови отпечатъци от всички мигранти.

В същото време ще бъде въведена нова програма за бързо връщане на нелегалните имигранти, предвиждат се и системни усилия за задържане и унищожаване на плавателните съдове на трафикантите. Различните европейски институции ще си съдействат повече за установяване на начините на действие на трафикантите и за проследяване на приходите им. Европейският съюз ще работи повече със страните около Либия, в някои държави ще бъдат изпратени офицери за свръзка, които ще събират на място информация за миграционните вълни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Външните и вътрешните министри от ЕС търсят решение на кризата с имигрантите в Средиземно море

Редовното заседание на европейските външни министри в Люксембург започна с минута мълчание за жертвите на поредната трагедия в Средиземно море. Темата беше добавена извънредно към дневния ред на заседанието, следобед към първите дипломати на страните от..

обновено на 20.04.15 в 17:13

Поредна трагедия с имигранти до гръцкия остров Родос

Поредна трагедия с имигранти, този път до гръцкия остров Родос. За сега съобщават за три жертви. Мащабна спасителна акция провеждат гръцките власти по спасяване на имигрантите. Включиха се и жителите на остров Родос. Кораб с 200 нелегални..

публикувано на 20.04.15 в 13:39

700 души вероятно са загинали след потъването на кораб с имигранти в Средиземно море

Близо 700 души най-вероятно са загинали след потъването на кораб с имигранти край либийското крайбрежие миналата нощ. 28 души са били спасени при инцидента, станал в непосредствена близост до либийски води, на 120 мили от южния италиански остров Лампедуза...

обновено на 19.04.15 в 14:40

Папа Франциск призова ЕС да помага на Италия заради наплива от имигранти

Папа Франциск призова Европейския съюз да помага повече на Италия заради наплива от имигранти през Средиземно море, които бягат от войни, преследвания и мизерия. Светият отец благодари на Рим, че спасява и дава подслон на бежанците и другите имигранти. От..

публикувано на 18.04.15 в 19:49

Най-малко 20 нелегални имигранти са получили медицинска помощ в Лампедуза заради тежки изгаряния

Италианските власти съобщиха за нова история на ужасите на опасното пътуване на африканските имигранти през Средиземно море. Най-малко 20 души са получили медицинска помощ в Лампедуза заради тежки изгаряния. Инцидентът е станал в Либия, преди отпътуването..

публикувано на 18.04.15 в 15:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна

Руските въоръжени сили са дали 70 000 жертви само за два месеца, средно по 1200 войници на всеки 24 часа, по данни на британското разузнаване, оповестени от Министерството на отбраната.  След откриването на нова фронтова линия в района на Харков,..

публикувано на 12.07.24 в 16:51
Андрей Ковачев

Евродепутати от ЕНП с ясен сигнал към Скопие за нуждата от единодушие за разширяване на ЕС

"Принципът на единодушие в политиката на разширяване е заложен в Договора за ЕС и в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Без ясната подкрепа на Гърция, България и всички държави-членки, разширяването е невъзможно". Това се..

публикувано на 12.07.24 в 16:44

"Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България

Държавното дружество "Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси...

публикувано на 12.07.24 в 16:38

НСОРБ иска година отсрочка за прилагането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година. Това съобщи председателят на общинския съвет в Ловеч Стефан..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето..

публикувано на 12.07.24 в 16:17

"Скитане из рая на Земята" с Мария Тарашманова

Пътеводител, но и дневник на пътешественика . Това е "България. Скитане из рая на Земята" на Мария Тарашманова.  Книгата представлява едновременно   пътеводител  и  личен дневник на пътешественика , защото на всяка страница е..

публикувано на 12.07.24 в 16:14

Парламентът прие Правилника за организацията и дейността си

Парламентът окончателно прие Правилника за организацията и дейността си.  Депутатите отхвърлиха предложенията да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Искането на  "Възраждане" беше в Правилника за организацията и дейността на НС да бъде..

публикувано на 12.07.24 в 16:04