Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вихра Миланова: Винаги има белези, които показват изчерпване на работещите в здравния сектор

Медицинската професия е сред тези, свързани с високи нива на стрес и емоционално натоварване, поради непрекъснатия контакт с различни човешки драми и отговорността за живота на много хора. Това каза в предаването „Преди всички“ проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия на Министерството на здравеопазването.

Във връзка със случая, при който акушерка нанесе побой над новородено, тя коментира, че винаги има белези, които показват изчерпване на работещите в здравния сектор:

Това са обикновено белези на невротично поведение, на изчерпаност, на депресия, хора, които не се чувстват комфортно, неудовлетворени, раздразнителни, нарушен сън.


Рискови контингенти са специалисти, които работят в интензивни отделения, както е в този случай – в неонатология, хирургични отделения, отделения за палиативни грижи, центрове за спешна помощ. Това са хора, които постоянно са подложени на стрес
, каза още проф. Миланова.

Според нея е странно, че на следващия ден след деянието акушерката е изглеждала спокойна:

Това е много странно и аз съм изненадана. Това е жена, която е работила дълги години, доколкото разбирам. Какво е станало при тази жена, ми е трудно да кажа. Това трябва да бъде изучено, дали е само това, можем само да гадаем. "Бърнаут" синдрома, мисля, че тепърва трябва хората да се запознават, да се знае, за да можем да се предпазваме от него.

По закон не се изисква при професии като акушерската да се следи периодично за психичното здраве на служителите, каза още проф. Миланова.


Цялото интервю с проф. Вихра Миланова можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата между двамата.

публикувано на 24.07.24 в 11:14
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по предварителни разчети тази помощ ще струва на бюджета 136 милиона лева: "Ще предложим таванът..

публикувано на 24.07.24 в 11:04

Приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 милиона лева, а общата прогнозна стойност на проектите от началото..

публикувано на 24.07.24 в 11:02
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са нашите приоритети, защото това е начинът да търсим някакъв тип разбирателство и общо решение, но сме..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия..

публикувано на 24.07.24 в 10:13

Борисов очаква избори: Трябва да се върнем към корените на демокрацията!

Поредните предсрочни избори са неизбежни, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен кабинет в следващия парламент: "Като прогнозата за времето става! Като не се случи нещо с..

публикувано на 24.07.24 в 10:05
Делян Пеевски

Пеевски: ПП-ДБ се опитват да се ребрандират като антикорупционна партия

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обясни мотивите си да изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-ото НС за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях: "Не трябва да се забравят скандалите..

публикувано на 24.07.24 в 10:02