Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 80 на сто от постройките в централната част на Непал са срутени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 8 милиона са пострадалите от унищожителното земетресение в Непал, 1 милион деца имат нужда от помощ. Най-тежко остава положението в средните части на страната. Над 4400 са жертвите, а ранените са над 6500 души. Непалският премиер, Сушил Коирала предупреди, че загиналите могат да достигнат 10 000 с напредването на спасителните дейности. 

Световната програма по прехрана на ООН обяви, че над милион и четиристотин хиляди души имат нужда от спешна помощ. Сеизмологични изследвания сочат, че земетресението може би е преместило земната повърхност под Катманду с около три метра. 

Докато световните медии се фокусират върху разрушенията в Катманду и лавините под Еверест, най-тежки са разрушенията в Централен Непал. В района на Гурка, в близост до епицентъра, в някои села над 80% от сградите са срутени. Достъпът до много населени места остава затруднен или напълно невъзможен. В четвъртия ден след земетресението спасителните дейности се фокусират върху оцелелите. 

С напредването на времето шансовете за намиране на оцелели под отломките намалява значително. Десетки хиляди живеят в импровизирани палаткови лагери или спят на улицата от страх от нови  трусове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 5 хиляди достигна броят на жертвите на земетресението в Непал

Продължава да се увеличава броят на жертвите на силното земетресение в Непал. Загиналите при труса от 7,9 по Рихтер вече са над 5000, ранените са повече от 11 хиляди. Около половин милион души са загубили домовете си. Според ООН 1 милион деца в Непал в..

обновено на 28.04.15 в 17:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс...

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява..

публикувано на 09.08.24 в 19:08
Карлос Насар

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос  Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което  му осигури златото в..

публикувано на 09.08.24 в 18:17