Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата изяснява коя болница първа е подала сигнала за битото бебе

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата изяснява коя болница е подала първа сигнала за битото от акушерка бебе, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на парламента. Той отказа да коментира подробности по случая, но отрече да има изтичане на записи от досъдебното производство.

От това, което на мен ми е известно, говоря за известно в първите часове на разследването, сигналът е подаден от страна на лекари от болница "Токуда". Но това е също предмет на изясняване в момента. При всички случаи мога да кажа, че всички записи, които са публикувани в средствата за масова информация, имам предвид интернет сайтове и прочие, категорично нямат за свой източник органите на досъдебното производство, каза Цацаров.

Главният прокурор съобщи още, че министърът на отбраната Николай Ненчев ще бъде призован в най-скоро време да даде показания в прокуратурата за твърденията си, че му е поискан подкуп в размер на 80 милиона лева, за да подпише договор за поддръжка на военни самолети. Ще бъдат призовани и представителите на руската компания, която е водила преговори за ремонта и поддръжката на изтребителите.

Колегите би следвало да са изпратили призовка. Очаквам, че като министър при всички случаи той ще трябва да посочи факти относно твърденията за предлаган подкуп. Едновременно с това при всички случаи колегите ще изземат документация, която е свързана с оферти за ремонт на изтребители от съответния представител на руската компания у нас, както и този представител също ще следва да бъде разпитан. Би следвало да бъде ясно казано от кого е предложен този процент, какъв е размерът, какъв е залогът, ако този процент се приеме, и най-сетне защо не е спазено задължението по Наказателно-процесуалния кодекс за незабавно уведомяване. Разбира се, предмет на проверка ще бъде и още нещо - министърът на отбраната твърди за отправени към него преки заплахи за живота му, посочи Цацаров.

Досега прокуратурата не се е запознавала с какъвто и да е законопроект за промени в Конституцията, каза в парламента главният прокурор.

До момента на мен не ми е известно да съществува официален законопроект или поне намерение, писано за такъв законопроект. Много е важно как ще изглежда той, много е важно какви ще бъдат мотивите на вносителите. Очакваме, че добрите декларирани намерения, ще бъдат подкрепени със съответни добри норми. Нямайте съмнение, че ясно ще кажа това, което колегите ми мислят, и това, което аз мисля, каза още главният прокурор, който беше поканен от групата на Патриотичния фронт, за да обсъдят евентуални промени в Основния закон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Емилия Ковачева

Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева

Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева . Мотивът е, че са събрани убедителни доказателства, че тя е нанесла удари на роденото здраво дете. Прокурорът Николай Христов коментира, че акушерката е съзнавала какво извършва:..

обновено на 25.04.15 в 19:14

Акушерката Емилия Ковачева е удряла бебето, защото то плачело и това я изнервяло

Акушерката Емилия Ковачева е удряла новороденото, защото то е плачело повече от другите деца в стаята и това я изнервяло. Това е обяснила 40-годишната жена при разпитите в полицията. Близки до разследването обясниха, че акушерката е удряла бебето с..

обновено на 24.04.15 в 12:58

Емилия Казълова: Смятам, че Eмилия Ковачева не може да продължи да бъде акушерка

Два-три пъти съм имала контакт с въпросната акушерка. Направи ми впечатление, че е по-груба от останалите в болницата, не се усмихва, не общува, дори с колежките си. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Милена Милева , чието бебе е било..

публикувано на 24.04.15 в 13:18
Румяна Арнаудова

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за акушерката Емилия Ковачева

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за акушерката Емилия Ковачева след упражнено насилие върху новородено . Тя е обвинена в опит за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост,  съобщи пред "Хоризонт" Румяна Арнаудова , говорител на..

публикувано на 23.04.15 в 18:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руският президент Владимир Путин

Говорител на ЕК за визитата на Путин в Монголия: Тя е страна по Римския статут с всички правни задължения

"Монголия е страна по Римския статут по отношение на Международния наказателен съд от 2002-ра година с всички правни задължения, които произтичат от това". Така говорителката на Европейската комисия Набила Масрали отговори на въпрос дали страната..

публикувано на 02.09.24 в 16:52

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. След почти 7 часа чакане да стартира процедурата..

публикувано на 02.09.24 в 16:16
Панорамен изглед към крепостта при с. Дебнево, след приключване на тазгодишните проучвания

Археолози откриха в Дебнево златни монети от времето на Юстиниан Велики

Археолози от Националния исторически институт, с музей към БАН, откриха при разкопки в троянското село Дебнево златни монети от времето на император Юстиниан Велики. След 32 годишно прекъсване, през 2019 г. проучванията в Калето са подновени...

публикувано на 02.09.24 в 16:06

Турция е отправила официално искане да се присъедини към БРИКС

Турция е отправила официално искане да се присъедини към групата държави с бързоразвиващи се пазарни икономики БРИКС, предаде Блумбърг. Югоизточната ни съседка цели да засили влиянието си на глобално равнище и да установи нови отношения отвъд..

публикувано на 02.09.24 в 16:03
Ракетна система

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" на Украйна

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" (Patriot) на Украйна. Проектът трябва да бъде разгледан спешно от парламента в Букурещ, съобщава Радио Румъния, цитирано от Ройтерс. Говорителят на кабинета..

публикувано на 02.09.24 в 15:56

Линейки обикалят: Не е завършената система за връзка между Спешната помощ и болниците

Заради незавършената система за комуникация между Спешната помощ и болниците у нас, се налага линейка с пациент с инсулт да обикаля между няколко лечебни заведения, за да се намери свободно легло и да се осигури лечение.  Този стар проблем..

публикувано на 02.09.24 в 15:47

Гана ще увеличи с почти 45% цената на произвежданото какао за следващия земеделски сезон

Гана, която е държавата на второ място в света по производство на какао, ще увеличи с почти 45% цената, гарантирана от държавата, и изплащана на фермерите на какао за следващия земеделски сезон. Това са заявили два неназовани осведомени..

публикувано на 02.09.24 в 15:43