Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има нужда от Национална гвардия

БНР Новини
Генерал-полковник Юлий Абаджиев, създател и председател на Съюза на българските командоси
Снимка: личен архив

Бедствията, които сполетяха страната и тази година, както и нестихващата криминогенна обстановка в регионите, безвластието и безправието там отново доказват необходимостта от създаването на Национална гвардия в страната, това заяви в „Законът и Темида“, създател и председател на Съюза на българските командоси. По негово мнение, една добре организирана структура от 50- 70 000 добре подготвени за адекватна реакция човека са безценен ресурс в ситуации като наводненията от последните няколко сезона, за перманентен контрол върху водохранилищата и защитните съоръжения, в помощ при опазването на горските стопанства от незаконна сеч, при тежки аварии, и в редица други случаи. Според проф. Абаджиев не става въпрос за дублиране на съществуващите държавни структури и превантивни механизми, а за неоценим резерв в кризисни ситуации.
Проф. Абаджиев привежда примери в подкрепа на идеята, за която работи от години, с Националната гвардия на САЩ и редица европейски държави, в които формированието съществува под формата на граждански организации, със специфични социални функции и дейности.
Националната гвардия на България е създадена. Създадох я сам. Учредителните й документи са факт. Очакваме единствено да видим - ще поиска ли българската държава, в лицето на правителството, да участва с подкрепа., заявява проф. Абаджиев и предлага редица възможни решения за съвместни действия и партньорство. Ние сме готови да дадем всичко от себе си. Въпросът е държавата да ни помогне и да поиска нашата помощ. Чуйте целия разговор с генерал полковник проф. Юлии Абаджиев, председател на Съюза на българските командоси в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29