Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистра е изработила близо 300 килимчета за благотворителната инициатива "Килим-река"

Снимка: Радио Шумен

Силистра беше част от Международната инициатива за изработване на ръчно изплетен "Килим-река" с дължината на река Дунав. Повече от 6000 души от 8 държави по поречието са участвали в инициативата. Днес в Силистра екипът представи резултатите. 

На тържество под мотото "Желаният Дунав на турне - спирка Силистра" председателят на асоциацията "Дунавска мрежа за Европа" Кармен Щателхофер обобщи резултатите от инициативата.

За една година участниците от крайдунавските страни са изпратили 3 643 ръчно изплетени килимчета с обща дължина 1458 км. Те са продадени на благотворителен търг, а със събраните средства са подпомогнати детски градини и училища в Сърбия и Хърватия, пострадали от наводнения, обясни тя.

Приносът на Силистра е близо 300 вълнени килимчета с дължина 146 км. Най-сръчните участници, сред които и много деца, днес получиха награди и пуснаха хартиени лодки с послание по импровизирания килим-река в центъра на Силистра.

Река Дунав приятели ни прави с другите държави. Затова пазете и обичайте я, каза едно от участвалите момичета.

Пазете реката, защото тя е живот, посочи друго от децата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отбелязваме Деня на Дунавската мрежа ДАНЕТ

Ден на Дунавската мрежа ДАНЕТ организират Европейската асоциация ДАНЕТ, Русенският университет и Съюзът на пенсионерите‘2004-Русе. В програмата са предвидени поредица от събития както в Русе, така и в селата Борисово и Ряхово, откъдето има активни участници..

публикувано на 15.05.15 в 08:27

Заловиха 37 бежанци на Дунав мост

Поредната голяма група от 37 бежанци е била открита и заловена в ТИР на граничния пункт „Дунав мост“ в Русе. Информацията е потвърдена от говорителя на Районната прокуратура Радослав Батанов. Според него, сред нелегалните имигранти е имало няколко деца и..

публикувано на 12.05.15 в 15:07

Заключителна програма „Фолклорни ритми” ще представи в Тутракан ансамбъл „Дунавска младост”

Заключителна програма „Фолклорни ритми” ще представи в Тутракан представителният фолклорен ансамбъл „Дунавска младост” от 19 часа днес. Творческият сезон ще бъде закрит с народни танци от различни фолклорни райони на България на амфитеатралната сцена в..

публикувано на 14.05.15 в 09:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша, 22 юли 2021 г.

Лодка с мигранти се преобърна в Ламанша, четирима са загинали, а 63-ма - спасени

Четирима мигранти са загинали, след като лодката им се е преобърнала при опит да прекосят Ламанша, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френската брегова охрана.  През нощта патрулен кораб на британските военноморски сили е бил предупреден, че..

публикувано на 12.07.24 в 12:37

Депутатите ще получават заплати и ще ползват служебни коли по време на кампания

Депутатите отхвърлиха предложението в Правилника за дейността и организацията на НС да бъде записано, че по време на предизборната кампания народните представители няма да получават заплати и няма да могат да ползват служебни автомобили на..

публикувано на 12.07.24 в 12:33

Вече се продават билети на Централна гара в София

Заради технологичен проблем на билетите каси на Централната жп гара в София временно билети за пътуване не са се издавали, съобщиха от Компанията.  Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София Проблемът е..

публикувано на 12.07.24 в 12:17

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско..

публикувано на 12.07.24 в 11:45
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна...

публикувано на 12.07.24 в 11:08