Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменателен събор в памет на жертвите на Възродителния процес се проведе край Руйно

Снимка: БГНЕС

Под мотото "Заедно срещу омразата" край дуловското село Руйно се проведе възпоменателен събор в памет на жертвите на Възродителния процес и майските събития от 1989-а г.

Присъстващите на митинга почетоха паметта на загиналите във по време на Възродителния процес жители на района с молитва и минута мълчание. Участници в събитията разказаха спомени.

Категорично ще се противопоставим на всеки опит за неглижиране на приноса на майските събития за българската демокрация, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

Точно затова всяка година ще се събираме, за да отбелязваме тези майски събития, докато не ги видим в учебниците по съвременна история като своебразни уроци по демокрация, заяви Местан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Възпоменателен митинг по повод годишнина от

Статии на 35 автори са събрани в антология за т.нар. "Възродителен процес"

Статии на 35 автори включва антологията "Когато ми отнеха името. Възродителният процес в литературата на мюсюлманските общности". Съставители на сборника са проф. Зейнеп Зафер и Вихрен Чернокожев . Представянето е тази вечер от 17.00 часа в..

публикувано на 24.04.15 в 11:02

30 години от т.нар "възродителен процес" отбелязоха днес български турци в Одрин

В пограничния град Одрин стотици български турци участваха днес в отбелязването на 30-годишнината от събитията, свързани със съпротивата срещу смяната на имената в т. нар. възродителен процес през 1984 г. Голям възпоменателен митинг се състоя пред..

публикувано на 26.12.14 в 14:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша, 22 юли 2021 г.

Лодка с мигранти се преобърна в Ламанша, четирима са загинали, а 63-ма - спасени

Четирима мигранти са загинали, след като лодката им се е преобърнала при опит да прекосят Ламанша, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френската брегова охрана.  През нощта патрулен кораб на британските военноморски сили е бил предупреден, че..

публикувано на 12.07.24 в 12:37

Депутатите ще получават заплати и ще ползват служебни коли по време на кампания

Депутатите отхвърлиха предложението в Правилника за дейността и организацията на НС да бъде записано, че по време на предизборната кампания народните представители няма да получават заплати и няма да могат да ползват служебни автомобили на..

публикувано на 12.07.24 в 12:33

Вече се продават билети на Централна гара в София

Заради технологичен проблем на билетите каси на Централната жп гара в София временно билети за пътуване не са се издавали, съобщиха от Компанията.  Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София Проблемът е..

публикувано на 12.07.24 в 12:17

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско..

публикувано на 12.07.24 в 11:45
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна...

публикувано на 12.07.24 в 11:08