Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Андонова за своите музикални превъплъщения

БНР Новини
Снимка: личен архив

На прага на лятото се срещаме с едно слънчево и усмихнато момиче. Тя описва красотата на душата си с музика, която извира от голямото й сърце. Българската публика познава Десислава Андонова-DESY в различни превъплъщения. А най-невероятното е, че във всяко едно от тях чаровната певица е любим артист. Разговаряме с Деси за това какво е да си жена зад DJ-ския пулт, която избира и пуска различната музика в клубовете на България, за влиянието върху музикалния вкус на голяма част от аудиторията, за различните музикални проекти и колаборации. И какво е тайното вълшебство, с което успява да прикове вниманието на всеки, докоснал се до нея.

Благодаря за красивите думи, надявам се да е така – отговаря тя. – Правя това, което обичам, и го правя от сърце. Винаги съм имала подкрепата на семейството си. Баща ми беше музикант, а майка ми се е занимавала с танци преди да се родя. Влияние в детството ми оказа и Рони, с която сега сме заедно в Sentimental Swingers и нашия дует LavaLava. Ние сме най-добри приятелки от много мънички и интересът ни към музиката се „завихряше” в приятелството ни, това беше основната линия на нашето детство. Първата ми банда беше с нея, после пътищата ни се разделиха. Тя замина за Америка, а когато се върна, аз вече бях с групата Phuture Shock. Но сега отново работим активно. Наскоро записахме един експериментален детски албум с нея и с Арабел Караян, което отново събра енергията ни. А и нашите деца. Получи се много красиво и си дадохме сметка, че имаме потребност да развиваме и това. Дъщеря ми постоянно е с мен по репетиции, записи. Учи в НМУ, заедно с голямата дъщеря на Рони. Повтаря се всичко – нашето приятелство се повтаря при тях. Продължаваме активно и със Sentimental Swingers. Съвсем наскоро издадохме албум. Имаме проект с биг бенд, но подробностите все още са тайна. Деси е зад DJ-ския пулт от 15-ина години. Благодарение на нея клубната публика е слушала някои от най-добрите Soul, R&B, Hip Hop, Jazz, Funk парчета. Какъв е процесът на селектиране на музиката й?

За съжаление нямам достатъчно време да избирам музика – казва тя. – Можеш да прекараш цялото си време в това. Навремето с мой приятел направихме „Сектор 10” – магазинче за литература и музика. Там наши приятели продаваха винилови плочи. Това беше първият подобен магазин. Прекарах много време с два грамофона, миксер и много плочи. Представяте ли си? Запалих се страхотно и първите 7-8 години пусках само на винил. Ходили сме до Австрия и Германия, за да купуваме плочи, беше голяма емоция. Благодарение на тази моя втора професия мога да живея само с музика и от музика. Завършвайки музикалното училище си казах, че с пеенето компромиси няма да правя, т.е. ще пея само авторски неща. И успявам. Sentimental Swingers е първият проект, в който правим чужда музика.

На музикални сцени сме я виждали с различни български артисти – Mr. Brown Sugar, WahTony, Marten, Trombobby.

Това е нещо, което ми е на сърцето – обяснява тя. – След като се разделихме с Phuture Shock имах потребност песните, които създавам, да видят бял свят. Срещнахме се с Антони Рикев от Music Clinic Records и решихме да работим заедно върху мой солов албум. Music Clinic е място, в което са се събрали прекрасни музиканти и много активно работят. Много съм щастлива, че съм част от този екип. Там се родиха много колаборации – с Trombobby (тромбониста Божидар Василев) от Southwick направихме няколко парчета заедно. Easy е първият сингъл от предстоящия ми албум, което направихме с него. Гост съм в новия проект на Мартен (DJMarten) и Николай Данев – Heartbeat. Пожелавам им успех. Албумът е много интересен, цветен и стилен. Няма друг такъв проект.




А лятото идва, морето ни влече. Това е моето време за презареждане. Там имам време да се концентрирам върху себе си, да се обърна навътре. С нетърпение го очаквам.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.