Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание ще обсъди промените в Закона за здравното осигуряване

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще продължи днес разискванията върху промените в Закона за здравното осигуряване, с които се предвижда разделяне на пакета от дейности, финансирани от Здравната каса, на основен и допълнителен.

Промените в здравното осигуряване са едни от основните в здравната реформа на министър Петър Москов. Те обаче са остро оспорвани от БСП и ДПС, които прогнозират, че с промените ще се стигне до по-скъпо здравеопазване и ощетяване на гражданите, особено на тези, които съвестно си плащат здравните вноски. Опозицията атакува и факта, че все още не е ясно какво ще включват двата пакета и колко отделянето и на допълнителен пакет ще оскъпи здравната услуга. От министерството на здравеопазването са категорични, че целта е изсветляване на допълнителния пакет, за да се прекрати порочната практика за плащане на пари "под масата". 

Две спекулации: първо, че ще има хора, които ще трябва да плащат – няма такова нещо. Целта на допълнителния пакет е изсветляване на парите, които в момента вървят под масата и се дават като кеш. Кеш плащане между пациент и болнично заведение или лекар няма да има. Със сформирането на основния пакет правителството предлага следния договор: за социално значимите заболявания здравната ни осигуровка ще бъде единственият ангажимент, който трябва да имаме. Нещата ще бъдат остойностени кадрово и функционално, и апаратурно обезпечени така, че българските граждани, независимо от това дали са богати или бедни, няма да доплащат и за тях ще има осигурено оптимално лечение за това, каза още вчера в пленарната зала здравният министър Петър Москов. 

Преди това депутатите ще гласуват на първо четене промените в Закона за горите. Те предвиждат механизми, които да спомогнат за осъществяването на по-ефективен контрол и ограничаване на незаконната сеч. С промените се въвежда задължително планиране на всички горски територии, с изключение на тези, предоставени за нуждите на националната сигурност и отбраната, независимо от размера на имотите и от това чия собственост са те. По този начин дейности ще могат да се извършват единствено при наличието на влязъл в сила горскостопански план или програма, изготвен от съответния собственик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Парламентът заличи окончателно в Закона за здравното осигуряване понятието "основен" пакет

След дълго оспорване от страна на опозицията мнозинството в Народното събрание – ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт – заличи окончателно в Закона за здравното осигуряване понятието "основен" пакет. С тази промяна се осигурява възможността..

обновено на 04.06.15 в 17:39
Петър Москов

Петър Москов: Засега не е наложително намаляване на цените на клиничните пътеки

На този етап не е наложително да се намаляват цените на клиничните пътеки. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване и подчерта, че това е личното му мнение. Той обаче..

публикувано на 04.06.15 в 18:19
Д-р Емил Райнов

Д-р Емил Райнов: Расте групата на работещите здравно неосигурени българи

Фондация "Фридрих Еберт" и Институтът за социална интеграция организират днес кръгла маса за това каква да е новата политика в здравеопазването.  В качеството си на експерт в дискусията участие ще вземе д-р Емил Райнов – депутат от "БСП лява..

публикувано на 05.06.15 в 08:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Три къщи горят в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18