Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от еврозоната заседават без ясни надежди за споразумение с Гърция

| обновено на 18.06.15 в 20:51

Министрите на финансите от еврозоната продължават заседанието си в Люксембург без ясни надежди за споразумение с Гърция. Повечето от министрите изразиха увереност, че дори при евентуален фалит на страната, той няма да доведе до разпространение на кризата в останалите държави, които използват еврото.

От Гърция зависи да предложи нов вариант на споразумение, заяви германският финансист номер едно Волфганг Шойбле.

Участниците са много оптимистично настроени. Трите институции очакват търпеливо гърците да представят своите предложения, но времето изтича, каза Шойбле.

На влизане в залата някои от министрите отхвърлиха възможността за разпространение на кризата при евентуален гръцки фалит и излизане от еврозоната.

Не вярвам в заразяване на този етап. Страни като Ирландия и Потугалия успешно се върнаха на капиталовите пазари, а останалите също са в растеж, заяви финландският министър Александър Ступ.

Разпространението не е най-големият проблем за испанската икономика, защото тя е най-бързо растящата в еврозоната, посочи испанският министър Луис де Гиндос.

Финансирането на МВФ ангажира пари на 188 държави. От Шри Ланка, през Швейцария, до САЩ. Имаме отговорност към международната общност, каза шефът на МВФ Кристин Лагард в отговор на въпрос защо е така строга към Гърция.

Клаус Реглинг, изпълнителен директор на Европейския фонд за финансова стабилност, потвърди, че европейското кредитиране е свързано с това на МВФ и ако на 30-и юни Гърция не плати вноската си към Фонда, това наистина означава събитие на несъстоятелност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Меглена Кунева: Рискът от кризата в Гърция се оценява сериозно

България винаги е искала да бъде част от решението, когато става дума за проблемите в региона. Такъв сега е кризата в Гърция. Ефектът ще бъде върху всички и рискът се оценява сериозно, заяви вицепремиерът Меглена Кунева при откриването на Икономическия..

публикувано на 18.06.15 в 19:11

ЕК ще обсъжда превантивния данък в Гърция идната седмица

26-процентният превантивен данък, наложен от Гърция на страни с по-добри данъчни условия, ще бъде обсъден следващата седмица от Европейската комисия, съобщи Людмила Петкова от Министерството на финансите в бюджетната комисия в парламента.  България,..

публикувано на 18.06.15 в 18:26

Кольо Парамов: България ще пострада, ако Гърция бъде обявена във фалит

Ако Гърция бъде обявена във фалит, българската икономика ще пострада. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" финансистът Кольо Парамов : Гърция трудно ще изпадне във фалит. В своята история тя никога не е губила своя основен..

публикувано на 18.06.15 в 17:18

Гърция ще изпадне в неплатежоспособност в началото на юли, ако не покрие дълг за 1,6 млрд. евро към МВФ, отсече Кристин Лагард

Гърция ще се окаже в неплатежоспособност спрямо МВФ в началото на юли, ако страната не успее да погаси свое задължение към Фонда за 1,6 млрд. евро на 30-и юни, тъй като няма гратисен период или възможност за забавяне на плащанията, заяви днес изпълнителният..

публикувано на 18.06.15 в 15:14
Ангела Меркел пред Бундестага

Меркел е все още убедена, че може да има споразумение с Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че все още е убедена, че е възможно постигане на споразумение между Гърция и международните кредитори, съобщи "Би Би Си". Меркел заяви пред Бундестага, че нейното правителство работи усилено за оставането на Атина в..

публикувано на 18.06.15 в 13:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през..

публикувано на 21.05.24 в 21:57
Доналд Туск

Доналд Туск обвини Русия в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа

Полският премиер Доналд Туск обвини "руската държава" в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, докато Полша планира да укрепи източната си граница, съобщава Франс прес.  "Именно руската държава, а не някакъв мрачен бизнес, стои зад..

публикувано на 21.05.24 в 21:49

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за..

публикувано на 21.05.24 в 21:06