Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Петров „между световете“ на джаза и класиката

БНР Новини
Снимка: личен архив

Броени дни след грандиозния концерт за четири рояла „Джазът среща класиката“ в зала №1 на НДК, разговаряме с един от участниците – Живко Петров. Той беше „от страна на джаза“, заедно с Ангел Заберски-син. Класиката представиха Иван Янъков и Георги Черкин. Програмата пожъна огромен успех, но ние повеждаме разговора към творческото ежедневие на маестрото и новите проекти на неговото трио JP3. В него той е заедно с Веселин Веселинов – Еко (контрабас) и Димитър Семов (барабани). Музикантите се събират през 2004-а година. Зад гърба си имат безброй клубни и сценични изяви,както и „Understandable“ – концерт на живо, записан на DVD през 2006 г. Албумът „It's A Dream“ се появява през 2011 г., а отскоро слушаме и новия „Between The Worlds“ (Между световете). 

Много послания са вплетени в заглавието. Една от идеите е едновременното съществуване на артиста в реалния и музикалния свят. За това как се е родил албумът, за жанровото разнообразие на пиесите в него, разказва Живко Петров:

„Between The Worlds“е третият албум на JP3. В началото се роди едноименната пиеса, която написах преди година, заедно с първата „Ренесанс“. Общо девет пиеси влязоха в новия ни албум. Поканихме „Арена квартет‘‘ в състав: Пламена Жекова и Орлин Цветанов – цигулка, Валентин Геров – виола и Христо Танев – виолончело. Започнахме национално турне, на което представяме албума. Интересно е, че Еко за първи път пише музика за триото. Така албумът стана по-цветен – темите са по-дълги от предишния „It’s a Dream“. За първи път имаме пиеса в неравноделен размер– редуват се 7 + 9. Казва се „Silent steps“. Еко се вдъхнови от котката си, за да я напише – наблюдавал я как пие вода и решил да направи пиеса със същата пулсация. Последната композиция „One Day in Paris“е една от първите ни пиеси, която беше влязла в DVD-то от 2006-а. Там сме само триото, а сега я преаранжирах за щрайх квартет и звучи много добре.


Само четири месеца работа са били достатъчни за осъществяването на албума „After 4“. В него Живко Петров насочва вниманието на слушателя към класическата музика, от която черпи вдъхновение.

„After 4“е другото ми „новородено детенце“. От дълго време мислих в тази посока. Това са десет мои авторски пиеси. Исках да се доближа до старите майстори, създали класическата музика, която ни вдъхновява през годините. Така се появи албумът. Обичам да импровизирам върху класически теми. Според мен най-големите импровизатори са били класиците, затова се старая да „върна лентата“. И Шопен, и Лист и много други имена, които са били превъзходни пианисти и композитори, всъщност са го правили през цялото време.

Композиторът разказа и впечатления от турнето на триото в чужбина, както и за летните сцени, които ги очакват в България.



След като създадох „After 4“,с триото имахме турне из Канада. Свирихме в много джаз клубове в Монреал, Торонто, Калгари, Отава. Беше много хубаво, публиката ни посрещна и клубовете бяха препълнени. Разбира се имаше много българи. В Монреал всичко беше продадено още предишния ден.  Собственикът се чудеше как се е случило това, след като гостуват напълно непознати за него лица. Явно музиката има значение. Сега продължаваме своето турне из България. Летните градове и сцени, на които ще звучи „Between The Worlds“, са в Бургас на 25 юли (моя рожден ден) и Варна на 27 юли, когато с нашия концерт закриваме „Варненско лято“. Преди това свиря на фестивала „A to Jazz‘‘ в София, заедно с Белослава, Митко Семов, Росен Захариев – Роко, Димитър Карамфилов, бек вокал – Елена Кокорска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.