Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над хиляда големи компании спряха за час производство заради поскъпването на тока

Снимка: БГНЕС

Повече от хиляда големи компании участваха в протеста на работодателите срещу очакваното поскъпване на тока за индустрията с между 13 и 20 процента. Предприятията спряха производството си за един час преди обед. Въпреки че има напредък в диалога с властта, бизнесът отчита постигнатото като недостатъчно и затова не отмени планирания преди седмица протест. 

Въпреки поисканата преди седмица и осъществена среща с премиера и ресорните министри и набелязаните конкретни мерки бизнесът все още чака реалното решаване на проблема в енергийния сектор, включително реформиране на цялостния ценови модел, с балансиране на интересите на всички страни и въздържане от промени в цените както за стопанските, така и за битовите потребители. 

Ефективните протестни действия обхванаха цялата страна и всички производства. Преди всичко енергоинтензивните предприятия. Това са предимно такива производства, които са ориентирани към износ, те формират гръбнака на износа. Това са металургия, стъкларска, циментна промишленост, посочи Камен Колев от Българската стопанска камара. Протестът обединява всички работодателски организации. Бизнесът пресмята още: Запълването на тази дупка в НЕК, в резултат на повишаването на цените за бизнеса, чрез тази съставка "задължение към обществото" с повече от 100 процента, запълва една дупка от 280 милиона, да кажем. В същото време нашите разчети показват една загуба за бюджета от минимум 650 милиона. Негативният ефект ще надхвърли над два пъти позитивния ефект от това запълване на тази дупка в НЕК, каза Колев.

Снимка: Венелина ПоповаНад 2 хиляди работници от индустриалния сектор в Стара Загора се включват в протестното шествие, организирано от техните работодатели срещу увеличаване на цената на тока за промишлеността. Шествието преминава по старозагорските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Цар Симеон Велики", и ще завърши с митинг пред сградата на областната администрация. Протестиращите издигнаха множество плакати, като най-големият гласи: "Внимание! Увеличението на тока - опасно за живота в България".

В цялата страна заетите в индустриалния сектор са над 160 хиляди. За първи път в най-новата история на България, след прехода от 1989 година, на улицата са представители от целия частен сектор работодатели, работници, които искат да спре източването на средства от енергетиката и не просто да спре растежът на цените на електроенергията, а искат дългосрочно стабилизиране на сектора. 
Според Румен Радев икономически директор на Холдинг "Загора", предлаганото увеличение на тока за промишлеността, само за техния холдинг, ще доведе до още 1 милион лева разходи за електроенергия, което е непосилно. Задълженията на държавните дружества в енергетиката за миналата година са се увеличили само в НЕК четири пъти. В същото време американските централи отчитат печалби от стотици милиони левове, при това работят с пъти по-малък персонал. За сравнение "Контур Глобал Марица-изток-3" за заплати на персонал, за около 470 души, се отделят по 20 милиона лева годишно, в същото време ТЕЦ "Марица-изток-2" се отделят 100 милиона лева или пет пъти повече за разходи за заплати на работниците.

В Бургас към националния едночасов протест се присъединяват две предприятия Акционерното дружество "Спартак" и "Български морски флот "Порт Бургас". 30-процентни съкращения ще трябва да бъдат извършени в завод "Спартак", ако се повиши цената на тока за индустрията, казаха от ръководството на предприятието. 


Протестът ще продължи, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев
Следващия път ще спрем за два часа, в много голям брой предприятия, докато не се изпълнят нашите искания. Не може една страна, която е малка страна България, с една скромна икономика, с една скромна индустрия, да плаща по-висока цена на електроенергията, отколкото другите европейски страни. Тоест не искаме разпространение на европейските практики в България, спиране на износа на електроенергия на по-ниски цени от това, което консумира българската индустрия, с което създаваме условия за неконкурентоспособност на българската индустрия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов

Борисов: Работодателите нямат основание за протест срещу поскъпването на тока

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма основание за протеста на работодателите срещу очакваното поскъпване на тока:  Те самите работодателски организации бяха при мен и видяха моите аргументи, че правим всичко необходимо да изчистим и енергийната..

публикувано на 26.06.15 в 13:05

КЕВР решава днес откога да скочи цената на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши днес дали да отложи новите цени на тока от 1-ви юли за 1-ви август. Отсрочката беше поискана от премиера Бойко Борисов  след протести срещу планираното поскъпване на тока за индустрията...

обновено на 26.06.15 в 10:42

КЕВР отложи за вторник решението за отсрочка на поскъпването на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отлага за вторник решението си дали ще има един месец отсрочка за новите цени на тока. Причината за отлагането е, че промяната в Закона за енергетиката, която дава възможност на регулатора да отложи..

публикувано на 26.06.15 в 14:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адм. Ефтимов от мястото на горския пожар, област Пловдив: Ситуацията в момента е под контрол

Горският пожар в област Пловдив е под контрол, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който посети района на селата Иван Вазово и Михилци.    "Ситуацията в момента е под контрол, благодарение на добрата координация между Главната..

публикувано на 14.07.24 в 17:18

Стартът на жътвата в бобовдолското Мало село отново се превърна в празник

С ритуала зажънване в бобовдолското Мало село започна прибирането на реколтата.  Организатор е местното читалище "Пробуда - 1916". Участват арендатори, които обработват житни масиви в района на Разметаница. Там няма необработвани площи, коментират..

публикувано на 14.07.24 в 17:05

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна. Заниманията ще продължат до края на август. Лятното училище във Вършец всяка година се посещава от все повече деца. Организаторите от Центъра за работа с деца за всеки ден от седмицата имат..

публикувано на 14.07.24 в 16:46
Снимка, предоставена от Обсерваторията на НАСА за слънчева динамика (SDO), показва слънчево изригване през  април 2016 г.

Повишена слънчева активност с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация

Астрономите предупреждават за засилена слънчева активност, която се изразява с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация.  Максимумът на тази активност се очаква да бъде през юли 2025 г., каза доц. Камен Козарев от Института по астрономия..

публикувано на 14.07.24 в 16:19
Снимката е илюстративна, архов.

Убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген

Няколко души са убити и ранени при стрелба в германския град Лаутлинген в провинция Баден-Вюртемберг, съобщава Ройтерс, цитирайки вестник "Билд". Според различни данни убитите са двама или трима, а други двама души са тежко ранени при стрелбата...

публикувано на 14.07.24 в 15:59
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, а вместо това ще останем непоколебими във вярата си

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания...

публикувано на 14.07.24 в 15:16
Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции. Доналд Тръмп е леко ранен след атака..

публикувано на 14.07.24 в 14:52