Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството от ВСС отново срещу министър Иванов

ВСС покани на среща премиера във връзка с диалога между властите

| обновено на 09.07.15 в 14:47
Снимка: БГНЕС

Остри дебати във Висшия съдебен съвет (ВСС) заради медийни изяви на правосъдния министър завършиха с декларация срещу Христо Иванов и покана за среща до премиера Бойко Борисов. По време на едночасова дискусия член на съдебния кадрови орган дори поиска оставката на министъра на правосъдието.

Конкретният повод за протестната декларация срещу Иванов беше интервюто му от вчера, в което мотивира необходимостта от структурна промяна на ВСС, с подозрението, че в сегашния си вариант той се е превърнал в "трансмисия за търговия с дела". В това днес съдебни кадровици видяха обявяване на война, опит за социалистическа революция и даже основание прокуратурата да разследва министъра на правосъдието. Резултатът - 14 от 22 присъстващи членове на Съвета осъдиха поведението на министъра на правосъдието, а всичките 22 поканиха на среща Бойко Борисов за анализ на отношението между властите.

Дебатът, който се проведе в отсъствието на Христо Иванов, започна и в отсъствието на главния прокурор, който коментира оповестената вчера пълна проверка на обществените поръчки в Министерството на правосъдието, провокирана от публикация на "Труд" за една конкретна.

Сотир Цацаров коментира твърденията, че журналист с името, което стои под публикацията, не съществува, като отговори с въпрос:

Ако фактите са верни, какво правим? Образуваме досъдебно производство. А ако фактите са неверни, какво правим? Отказваме да образуваме досъдебно производство. Не мога да разбера защо толкова ви вълнува една рутинна прокурорска работа. Защо считате, че излиза като заяждане с министъра? Проверката въобще не е срещу министъра. Тя касае длъжностни лица в Министерство на правосъдието. Не е първата проверка, която е правена по сигнал от преса, нито ще е последната. Не го свързвайте с министъра, нито е необходимо да го свързвате с идеите на министъра за съдебната реформа, както вчера, доколкото си спомням, неговият пресцентър направи някакъв такъв опит да го отнесе към това. Съдебната реформа е реформа. Добрите идеи се борят с по-добри идеи. Лошите идеи се борят с добри идеи, те не се борят с прокурорски проверки. 

Решението дали ще има среща между ВСС и Бойко Борисов зависи единствено от премиера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42