Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Пагубно е да работим в неделя", се казва в обръщение на Светия синод, цитирано на първа страница на вестник "Труд". Владиците пишат, че трудът в почивните дни и на празниците лишава хората от личен живот и се отразява пагубно на обществото като цяло. Патриарх Неофит призовава държавата и работодателите да ограничат в такива случаи ходенето на работа, само до сфери и отрасли, които не позволяват прекъсване на трудовия процес.
"Болниците затъват в дългове за лекарства", алармира "Преса" на първа страница. 30 лечебни заведения са на загуба, сред тах са "Пирогов" и "Света Марина" във Варна.
Водещото заглавие на "Сега" също е на здравна тема - "Болниците приемат повече пациенти, но за по-кратко". Средният разход за пациент в държавните клиники е по-висок отколкото в частните, допълва вестникът.
"Брюксел търси нови пазари за българското мляко", това е заглавието на първа страница на "Новинар". Европа ще спасява родните фермери, очакваме 1 милиард евро по програмата за селските райони, пише още изданието.
Министерството на образованието се отказа от собствения си одит, пише "Дума" по повод публикации за злоупотреби във фонд "Научни изследвания" и последвали обяснения от просветното министерство, че медиите са виновни заради това, че преразказали доклада за проверката.
След диригентката, баронеса Любка Биаджони, и цигуларят Васко Ешкенази отказал да свири заедно с оркестъра на Софийската филхармония през следващия музикален сезон, съобщава "Телеграф". Като мотив за отказа е посочил мениджъра, Светлина Терзиева, обвинявана преди това и от баронесата.
"Броят по 50 лева за протест срещу Цацаров в подкрепа на министър Иванов за следващи вторник", съобщава "Телеграф". "Протестна мрежа" свикала на спешна спявка марионетките на Костов Радан Кънев и Атанас Атанасов, съобщава вестникът.
"Монитор" излиза с подобно заглавие - "50 лева на калпак за протест срещу Цацаров".
"Тъжният край на Радан Кънев и Христо Иванов", така е озаглавен коментарът на "Труд" по повод конфликтите, породени от различните идеи за съдебна реформа. "Политически контрол на съд и прокуратура бе същинската цел на пропадналата съдебна реформа. Провалът на съдебната реформа ще покаже, че Радан Кънев е във властта не заради нея, а заради самата власт", пише още в коментара.
В друг коментар за съдебната ни система, поместен във вестник "Сега", Министерството на правосъдието е окачествено като министерство на корупцията. Коментарът е обаче в защита на министър Христо Иванов с предупреждението: "Нека да е ясно, че който в пленарната зала се обяви против провеждането на реформата, значи се обявява "ЗА" сенчестата действителност, която се крие зад гърба на демагогията и популизма".
"Преса" съобщава, че съдът е обявил фалита на фирма "Ремотекс", но едва ли работниците в бившето държавно предприятие ще получат някога неизплатените заплати.
Водеща тема за "24 часа" е самоубийството на 51-годишния Лъчезар Иванов, намерен вчера в джипа си в квартал Бояна в столицата. "Мъж, отвлякъл самолет, самоубит в Бояна", гласи заглавието на първа страница. Лъчо-терориста е третият, който умира от куршум, от групата на четирима младежи, които през 1983 година отвличат самолета по линията Варна-София, за да избягат във Виена.
"Стандарт" пише за политическата интрига в Пловдив - срещу сегашния кмет Иван Тотев, издигнат от ГЕРБ, ще се състезава доскорошният лидер на ГЕРБ в област Пловдив Здравко Димитров с прякор Зако. Това е станало ясно по време на посещението на Цветан Цветанов в града, днес той ще е в Благоевград отново за номинациите на партията за местните избори.
В пространно интервю за "Стандарт", футболният треньор Димитър Пенев изповядва: "Добър човек съм и имам хиляди приятели." Той навършва утре 70 години.
"Монитор" също отделя място за именития юбиляр. Става ясно, че стратегът захвърлил акордеона заради футбола. Пенев е сред малкото в света успешни и футболисти, и треньори.
И "24часа" отбелязва утрешния 70-ти рожден ден на Димитър Пенев с интервю с него, в което той изказва съжаление, че ЦСКА не е станал европейски шампион и че футболен съдия е спрял възхода на националния ни отбора  в САЩ през 1994 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35