Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Десето издание на Лятна академия на изкуствата започва в Созопол

Много и разнообразни събития ще отбележат 10-годишнината от основаването на Лятната академия на изкуствата в Созопол между 13 юли и 3 август 2015 година. Освен майсторските класове, които през годините стават все повече и завършват с концерти на участниците, е предвиден фестивал в Бургас, в който публиката ще посрещне и големите имена, които са поели ангажимента да преподават в Академията. Събитията са със свободен вход.


През 2004 година Лятната академия започва с майсторски клас по флейта на проф. Георги Спасов. Постепенно към него се присъединяват проф. Ангел Станков - цигулка и камерна музика, проф. Анатоли Кръстев - виолончело, проф. Владислав Григоров - валдхорна, проф. Петко Радев - кларинет, Мария Принц - пиано, Дарина Такова - оперно пеене, Йълдъз Ибрахимова - поп и джаз пеене, Бинка Добрева - народно пеене, а най-новото музикално попълнение е класът по контрабас на Маргарита Калчева.

Палитрата от изкуства в созополската Лятна академия, които от години са представени от проф. Светозар Бенчев – живопис, също се разширява. Тази година младите хора ще се срещнат с режисьора Явор Гърдев, със сценографа Чавдар Гюзелев и с илюзиониста Астор.

Като допълнение за първи път ще бъде създаден спектакъл с обединените усилия на Дарина Такова и Явор Гърдев, които ще представят на 28 юли операта на Джакомо Пучини "Лястовичката" във версия с пиано, със сценография на Чавдар Гюзелев.

Всички интересни подробности за 10-ото издание на Лятната академия на изкуствата в Созопол чуйте в интервюто с основателката му Петя Великова в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.