Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от еврозоната: Имаме споразумение

| обновено на 13.07.15 в 12:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите от еврозоната постигнаха споразумение в преговорите за нова спасителна програма на Гърция. Една дума – "Споразумение" изпрати в туитър белгийският премиер Шарл Мишел. Съобщение бе пуснато в същата социална мрежа и от представител на кипърското правителство, съобщават световните медии.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви:

Срещата на върха на лидерите от еврозоната постигна единодушно споразумение. Налице са условията за програма по Европейския механизъм за стабилност за Гърция при провеждане на сериозни реформи и финансова подкрепа.


Гърция ще получи нов заем (трета спасителна програма). Обемът на помощта е 82-86 млрд. за три години, обяви германският канцлер Ангела Меркел.

До края на тази седмица гръцкият парламент трябва да подкрепи основната част от постигнатите решения, сред които и обособяването на фонд от 50 милиарда евро държавна гръцка собственост, който ще бъде управляван от надзорен орган. Възможностите са чрез управлението на тези активи да бъдат трупани печалби и от тях да се извършват разплащания по дълга. Другата възможност е приватизирането на тази собственост и получените средства отново да бъдат насочвани към разплащането на задълженията към кредиторите. След произнасянето на парламента в Атина, решението за отпускането на нов заем се очаква да бъде потвърдено и от някои национални парламенти в еврозоната. Едва тогава Еврогрупата ще може да започне преговорите, наред с останалите обвързани институции, по отпускането на новия заем, поясни председателят на еврозоната Йерун Дейселблум.

Междувременно по линия на "мостовото финансиране" на Гърция се предвижда да бъдат предоставени капитали в размер на 7 млрд. евро за държавните нужди през юли, и 5 млрд. евро за август, за да бъдат погасени плащания по облигации от ЕЦБ за юли и август, а също и да бъде изплатен висящият транш към Международния валутен фонд в размер на 1,58 млрд. евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ангела Меркел: С пълна убеденост ще препоръчам на Бундестага да одобри постигнатото споразумение за Гърция

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че ще препоръча на Бундестага (долната камара на германския парламент) с пълната си убеденост да одобри стартирането на преговори за нова спасителна програма за Гърция. Доверието трябва да бъде възстановено...

публикувано на 13.07.15 в 11:03

Алексис Ципрас: Ние се сражавахме в трудна битка

След новината за постигнато единодушно споразумение от лидерите на еврозоната за стартиране на преговори за трета спасителна програма за Гърция премиерът на страната  Алексис Ципрас заяви:  Ние се сражавахме в трудна битка и поехме отговорността за..

публикувано на 13.07.15 в 11:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в..

публикувано на 13.07.24 в 19:42