Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни технически паспорти за сградите в Националната програма за енергийна ефективност


Издаването на технически паспорти за жилищните сгради е заложено в европейската директива за сертифициране на сградите. Това са едни от най-важните документи, в които се описват всички технически и експлоатационни характеристики на обекта.
До края на тази година трябва да са готови техническите паспорти за високите категории строежи. За по-ниските категории срокът е до края на 2017 година. За малките еднофамилни жилищни сгради и вили срокът е 31 декември 2019 година, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
Той посочи, че онези сдружения, които се включат в Националната програма за енергийна ефективност на сградите, ще получат безплатни технически паспорти за блоковете. Санкциите при неспазване на сроковете за изготвяне на технически паспорти на сградите са в размер на 100 до 300 лева. Глобите се налагат на собственика на сградата, когато е еднофамилна и на всички собственици, когато сградата е многофамилна.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Таня Милушева със заместник - министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Още европейски новини:  
www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.