Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се правят повече компромиси с археологическото наследство на София

гл.арх. на СО Петър Диков
Снимка: БГНЕС

Приоритет към експониране на археологическото наследство и запазване на дървесната растителност. Това предвижда изготвеният подробен устройствен план на централната градска част на столицата.

Главният архитект на София Петър Диков (който ще бъде гост тази събота в предаването „Очите на четвъртата власт по Радио София) заяви, че в момента планът е внесен за разглеждане от СОС, като той очаква на следващата сесия, на 23 юли, да бъде одобрен.

По изготвянето на ПУП на централната градска част на София се работи повече от 10 г. Сегашният му окончателен вариант е направен след четири обществени обсъждания и редица консултации със специалисти.

Гл. арх. на СО Петър Диков уточни, че този план е доста консервативен по отношение на намеси и припомни, че в центъра се случиха не добри намеси през последните 20 години и то защото се правеха „на парче“. С този план прекъсваме тази практика.

В плана за регулация и застрояване се залага да се експонира археологическия комплекс в центъра на града, в близост до Ларгото,с площадното пространство около храма „Св.Неделя“, където вече започнаха археологически проучвания. Предвижда се да бъде възстановен и Сердикийският амфитеатър, намиращ се в района между улиците "Будапеща", "Московска" и бул. "Дондуков", под Гьоте институт и изоставената сграда на НЕК, допълни гл.арх. Петър Диков:

Границите на ПУП, който е определен на Зона А север и Зона А юг, са по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" с Орлов мост, бул. "Руски", след това южно по улиците "Аксаков" и "Алабин", бул. "Гурко" и "Мария Луиза", заедно с църквата „Св.Неделя“, като северната граница е по бул. "Дондуков", а източната е по ул. "Кракра", където попада и бул. "Заимов", за да се ограничи обхватът към бул. "Васил Левски" и ул. "Шипка", където отново се връща към бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". 

Чуйте репортажа на Златина Йовкова с подробности по темата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.